Dag 1 Amsterdam – Beiroet


In de avond vlieg je van Amsterdam naar Beiroet, waar je na middernacht pas aankomt.


 


Dag 2 Beiroet


Vandaag heb je een vrije dag in Beiroet. Veel kan je te voet bereiken, zoals bijvoorbeeld de oude souk, die niet oud meer is. Immers, in de burgeroorlog liep het front hier dwars doorheen, en het hele oude stadscentrum werd feitelijk met de grond gelijk gemaakt. Het was de twee jaar geleden vermoorde premier Rafiq Hariri, die het initiatief heeft genomen de oude stad weer in oude luister te herstellen. Over het resultaat verschillen de meningen: het ziet er prachtig uit, maar het is een reservaat geworden voor de rijkste lieden van het land. Voor de gewone man is hier geen plek, en het oude leven is niet teruggekeerd. Evengoed een zeer bijzonder stedenbouwkundig project dat een bezoek verdient. In de nieuwe grote Moskee is inmiddels een plek ingeruimd voor het graf van Rafiq Hariri.


Een ander ding dat absoluut een must is, is het Archeologisch Museum. Het personeel heeft ten tijde van de burgeroorlog (1975-1991) een groot deel van de archeologische schatten in beton gegoten, om te voorkomen dat ze in het geweld zouden worden vernietigd of verdwijnen. Nu is alles weer uitgehakt, en stelt het museum zijn schatten in volle glorie weer ten toon.


 


Dag 3 Beiroet, excursie Sidon en Tyr


Het zuiden van Libanon is zeker ook en bezoek waard. In 2005 werd dit gebied nog getroffen door de aanvallen van Israël, maar inmiddels is de situatie rustig. Wel zal je hier en daar nog de gevolgen zien in de vorm van een tijdelijke noodbrug, bijvoorbeeld. De stadjes Sidon en Tyr, worden grotendeels bewoond door Sji’ieten, reden voor de duidelijke aanwezigheid van de Hezbollah in het straatbeeld. Daar zal je verder geen last van hebben: toeristen zijn hier meer dan welkom. Sidon is een mooi havenstadje, met een uitgebreide souk. Heel bijzonder is hier de kruisvaarderburcht die hier in zee is gebouwd. Ook Tyr is een havenstad. Oorspronkelijk was het een eiland, dat in de tijd van Alexander de Grote door een dam aan het vasteland verbonden werd. Deze dam is in de loop der eeuwen zo breed geworden dat ze nauwelijks meer als zodanig herkenbaar is. Tyr kent interessante opgravingen. Op het oorspronkelijke eiland vind je voornamelijk resten uit de Griekse en Romeinse Oudheid, waaronder resten uit de Phoenicische periode schuil gaan. Iets meer landinwaarts ligt een enorme Romeinse necropolis, vlak naast het enorme Hippodroom. Dit Hippodroom, sowieso een van de oudste uit de oudheid, werd eind jaren vijftig van de vorige eeuw uit bordkarton opnieuw opgetrokken, ten behoeve van de opnames van de legendarische film Ben Hur, die in 1959 uitkwam.


Op de weg ter naar Beiroet breng je nog een kort bezoek aan Beiteddine (Huis van Geloof), een paleis dat hoog in de bergen boven Beiroet ligt. Het werd in de negentiende eeuw gebouwd door Emir Bechir El Chehab II, die lang over de bergen van Libanon heerste. Het is een fraai stukje architectuur. Nu is het in gebruik als museum. 


’s Avonds in Beiroet heb je volop de keus uit restaurantjes barretjes en wat dies meer zij. Veel vind je er rondom de Hamrastraat. Een plek die altijd druk is is de heropgebouwde oude stad. Hier zijn de wandelstraten bedekt met de terrassen van de vele restaurants. Leuk is ook de Rue Monot. Hier vindt je trendy restaurants afgewisseld met cafeetjes en clubs. Maar let op: dit is de place to be, maar het komt pas laat op gang. Voor elven ’s avonds valt er nog maar weinig te beleven.


 


Dag 4 Beiroet – Zahle via Baalbek en Anjar


Een mooie, maar soms ook wel drukke rit, brengt je kronkelend omhoog het Libanongebergte in. Afdalend rijd je de brede Bekaavallei in. Dit is nu een groot landbouw gebied, dat voor een groot deel  onder controle staat van de Hezbollah. Midden in de vlakte ligt een bijzondere restant uit de oudheid, het tempelcomplex van Baalbek. De Jupitertempel van Baalbek was de grootste van het Romeinse Rijk. Van de oorspronkelijke tempel staan nog maar zes zuilen overeind. Deze zuilen zijn zo, 25 meter hoog, en geven een indruk van de gigantische porporties van dit bouwwerk. Kijk trouwens ook eens naar de stenen die als fundament voor deze tempel zijn gebouwd. De Bacchustempel die naast de Jupitertempel staat lijkt klein, maar is dat niet als je er midden in staat. Hij is nog vrijwel volledig in takt. Het hele complex is in later periodes respectievelijk Christelijk en Islamitisch geworden. De christenen bouwden er een grote basiliek, op wat eens de binnenplaats van het Romeinse tempelcomplex was, en de moslims bouwden het hele complex om tot een enorme burcht, ten tijde van de kruistochten. Op weg naar Zahle breng je nog een bezoek aan Anjar, de resten van een buitenpaleis uit de tijd van de Omayyaden, uit het begin van de Islam dus. 


‘s Avonds strijk je neer in het aangename plaatsje Zahle in de bergen. Zahle is bekend vanwege zijn vele restaurants, die veelal in de buitenlucht aan het riviertje zijn gevestigd. Een goede plek dus om uitgebreid kennis te maken met de beroemde Libanese keuken. En met de Libanese wijnen, mooie donkere, vrij zware rode wijnen, die hier in de omgeving geproduceerd worden.


 


Dag 5 Zahle – Byblos


Als je Zahle verlaat steek je weer de bergen over en duurt het niet lang voordat je de helderblauwe Middellandse Zee weer in het vizier krijgt. Je maakt een uitgebreide stop in het historische stadje Byblos. Ook hier tref je weer een kruisvaarderburcht aan, maar imposanter zijn de opgravingen aan de voet daarvan. Hier ligt een prachtige historische puzzel. Op sommige plekken zie je overduidelijk Romeinse resten, op andere plekken mysterieuze obelisken die terugdateren tot het derde millennium voor Christus, en waarschijnlijk gewijd waren aan Reseph, de god van het vuur en de vernietiging. Uit diezelfde periode dateren de diep uitgegraven koningsgraven, met hun massieve grafkisten. En dat zijn nog niet de oudste resten, die dateren tot zo’n zes millennia geleden. Voldoende reden dus om hier eens goed rond te neuzen.


 ’s Avonds strijk je neer op een van de terrasjes aan de haven. Hier zie je de zon in de Middellandse Zee zakken, terwijl je nageniet van een maaltijd met verse vis (mits je daarvan houdt natuurlijk). 


 


Dag 6 Byblos – Tripoli – Bcharré


Vanuit Byblos reis je naar Tripoli, een van de weinige steden van Libanon met een oude souk, en een sfeer die heel erg aan Syrië doet denken. Accommodaties zijn hier schaars, want er komen zelden toeristen. Mede daarom reizen we in de middag door naar Bcharré, hoog in de bergen. Aangezien Libanon een klein land is hoef je niet ver te rijden, om in een compleet andere wereld terecht te komen. Bcharré is een christelijk bergdorp, dat bovendien ook nog eens heel welvarend is. De kerken, de mensen in keurige, zij het wat ouderwetse kleding, de bergen, als je niet beter wist zou je je zo in Zwitserland wanen. Je kunt hier prachtig wandelen, bijvoorbeeld in de lager gelegen Kozhaya vallei, waar je ook nog christelijke kloosters aantreft, die nog volop in bedrijf zijn. 


 


Dag 7 Bcharré - Kozhaya vallei – Beiroet


In korte rit brengt je naar het reservaat van de ceders. Deze prachtige boom is het nationale symbool van Libanon, en siert dan ook de nationale vlag. De werkelijkheid is echter dat de boom nog maar weinig voorkomt in de Libanese bergen. Hier bij Bcharré wordt een groep van enige tientallen bomen als nationaal erfgoed beschermd. Als je je realiseert dat vroeger de bergen overdekt waren met ceders, dan zie je wat een ecologische ramp hier heeft plaatsgevonden.


De vallei die naar Bcharré voert is genoemd naar het Kozhaya klooster. Op weg naar Beiroet maak je een stop om het klooster te bezoeken. 


Aan het eind van de dag keer je terug in Beiroet.


 


Dag 8 Beiroet


Een laatste dag om Beiroet verder te leren kennen. Verken de herbouwde stad, of zwerf juist door de buitenwijken, op zoek naar het ware leven. Beoek het Archeologisch Museum, als je dat nog niet gedaan had, en wijd je ’s avonds aan een powerwalk langs de corniche, en strijk neer in een goed restaurant voor een waardige afsluiting van deze korte reis. Na middernacht vertrek je naar de luchthaven voor je terugvlucht naar Amsterdam.


 


Dag 9 Beiroet – Amsterdam


In de ochtend keer je dus alweer terug in Amsterdam.