De reis begint en eindigt in de merkwaardige stad Ashgabat, merkwaardig vanwege zijn vele groen, en vele uit wit marmer opgetrokken paleizen. En dat midden in de onbarmhartige woestijn. De stad is grotendeels een product van de grootheidswaanzin van de vorige president, de man die zich zelf Turkmanbashi liet noemen: Vader aller Turkmenen. 


Daarna ga je het meer onontdekte Turkmenistan zien, met een mooie meerdaagse tocht per jeep door het westelijke deel van het land. Hier zul je ook kleinschalig logeren bij mensen thuis, en in een pelgrimshuis. Dit stuk van de reis is vooral ook genieten van de prachtige onherbergzame natuur en landschappen. Ererst bergen, daarna desolate weostijnlandschappen. Dit deel van de reis eindigt aan de Kaspische Zee, in de havenstad Turkmanbashi.


Allernieuwste toevoeging aan de reis is de route die je per jeep gaat volgen vanuit het noordelijk gelegen Dashoguz (waar je per vliegtuig heen gaat) via het hart van de Karakumwoestijn. Daar bezoek je uiteraard de restanten van Konye Urgench, de oude hoofdstad van het rijk van chorezm, zoals deze streek heet. De eerste overnachting is bij de magisch brandende gaskarters van Darwaza. Daarna steek je in twee dagen door naar Mary. Halverwege de dag kom je telkens in een afgelegen dorpje, respectievelijk Damla en Akmolla, de enige plekken waar je wat leven zult ontmoeten. De nachten breng je door onder de stralende sterrenhemel. Via Gonur Depe en Merv, twee opgravingen die ook weer terugvoeren tot de hoogtijdagen van de zijderoute ries je uiteindelijk terug naar de hedendaagse hoofdstad Ashgabat.


Wie deze reis maakt ziet twee stukken van Turkmenistan die nog maar zelden bereisd zijn. Uniek, en een ongelofelijk mooie reiservaring!