Een mooie individuele kennismaking met Oezbekistan, en de steden langs de vroegere Zijderoute. Vanuit Tashkent vlieg je naar het afgelegen Khiva, en reist dan terug via het schitterende Buchara, en onvolprezen Samarkand met zijn turkooizengouden koepels. We regelen je vervoer, accommodatie, en alle papierwerk vooraf! Centraal-Azië op zijn allermooist.


Zijderoute

Oezbekistan ligt op een centrale plaats op wat eens de roemruchte Zijderoute was. Khiva, Buchara en Samarkand leefden van de karavaanhandel, en kwamen tot grote bloei in de tijden van Timur Lenk, nazaat van Dzjengiz Khan. Hij veroverde deze gebieden en haalde uit het toenmalige Perzië de handwerklieden, die de monumentale moskeeën, Koranscholen en mausolea schiepen, waar we nu nog in bewondering naar opkijken. Prachtige turkooizen mozaïeken bedekken de uit okerkleurig baksteen opgetrokken gebouwen. Deze stijl bleef ook lang daarna nog prachtige architectuur opleveren. Maar hoewel Timur Lenk prachtige architectuur naliet, was hij ook een wreed heerser.


Sufi-heiligdom


Tot zo'n honderd jaar geleden bleven deze monumentale steden gesloten voor westerlingen. Als je hier op illegale wijze al binnen wist te komen, dan was maar de vraag of je er levend weer uitkwam. De emirs die over de steden heersten beschermden hun geheimen, en hun geloof, met hand en tand. Nu kun je vrijelijk rondwandelen tussen de Koranscholen, en ook eeuwenoude sufi-heiligdommen weer bezoeken, die langzaam aan weer iets van hun oude functies terugwinnen, nadat ze zestig jaar onder het communisme juk geleden hadden.


Na het uiteenvallen van de Sovjetunie in 1991 volgde de wederopbouw van Oezbekistan als natiestaat. Hier komt diezelfde Timur Lenk weer om de hoek kijken: hij wordt, met veronachtzaming van al zijn misdaden, letterlijk weer op het voetstuk gehesen als nieuwe Vader des Vaderlands.