Visum
Voor Oezbekistan heb je een visum nodig. Om de visa voor te bereiden hebben we om te beginnen een kopie van je paspoort nodig. Die ontvangen we graag sámen met je boekingsformulier. Daarna loodsen we je door de bureaucratie die hoort bij deze visa.
Na boeking ontvang je van ons de benodigde formulieren en uitleg voor alle procedures. Let daarbij ook goed op de gestelde termijnen. Gezien de complexe procedure is het verplicht dit visum via Battuta Reizen te regelen.
De kosten van het visa bedragen momenteel:
Oezbekistan:€ 80 € 40 bemiddelingskoste
Deze kosten vind je dan ook op je factuur terug.
Je paspoort dient tot minimaal zes maanden na je verblijf in Oezbekistan geldig te zijn. Bovendien mag er geen spoor van een bezoek aan Israël in te bekennen zijn.
Vaccinaties
Voor vaccinaties is het altijd goed om eerst bij je huisarts of bij de lokale GG&GD langs te gaan. Op de website www.lcr.nl vind je een algemeen vaccinatieadvies voor alle landen.
Geld
In maart 2014 ontving je 3433 UZS (= Oezbeekse som) voor één euro.
We raden je aan een redelijk bedrag in contanten mee te nemen. Oezbekistan heeft zo zijn eigen banksystemen, die niet zijn aangesloten op internationale systemen. Je kunt dus nergens geld pinnen. Je moet dus in ieder geval contant geld wisselen.
Een creditcard kan je wel meenemen. Die kan als back-up handig zijn.
Fooien
In Oezbekistan is het gebruikelijk fooi te geven. Hotelpersoneel, gidsen en de chauffeurs van de bussen dienen zeker een fooi te krijgen. Als daar behoefte aan is kan de reisbegeleider een centrale fooienpot instellen in overleg met de groep.
Verzekeringen
Uiteraard kan je er zelf voor te zorgen dat je goed verzekerd op reis gaat. Eventueel kunnen wij voor je een reis- en/of annuleringsverzekering bij onze partner Allianz Global Assistance afsluiten.
Flexibiliteit
Zoals uit de beschrijving wel blijkt zijn de omstandigheden op sommige plekken in Oezbekistan soms nog primitief. Toerisme staat daar nog in de kinderschoenen, en de voorzieningen zijn nu eens goed, dan weer eenvoudig en op de lokale markt gericht. Wegen in de bergen kunnen na slecht weer ineens onbegaanbaar zijn. Dat zijn allemaal omstandigheden waar je weinig aan kunt doen, maar die je nopen je reisplannen helemaal om te gooien. Dat vergt enige flexibiliteit van de reiziger. Als je je er op instelt dat dingen soms niet gaan zoals ze gepland waren, of veel meer tijd kosten dan gedacht, maak je het veel gemakkelijker om te genieten van alle bijzondere ervaringen die je op deze reis kunt opdoen.
Klimaat
Het voor- en najaar zijn de beste periodes van het jaar om naar Centraal-Azië te reizen. De temperaturen in de steden en in de woestijnachtige gebieden zijn dan nog niet zo extreem hoog als in de zomer, en de nachten zijn aangenaam koel. Je moet echter ook niet te vroeg of te laat in het seizoen gaan, omdat het dan in de berggebieden, nog koud en winters kan zijn.
Kleding
Omdat je op deze reis met zowel warm als redelijk koel weer te maken krijgt moet je daar met je kleding rekening mee houden. In deze landen dragen mannen geen korte broeken en dat raden wij ook onze reizigers aan. Oezbekistan is bovendien op sommige plaatsen behoorlijk streng islamitisch tegenwoordig, wat voor vrouwen ook een factor is om rekening me te houden. Gedekte kleding dus. Hoofddoeken zijn in Oezbekistan zeker niet verplicht, maar het is wel handig om er een bij je te hebben, al was het maar voor de moskeeën die je kunt bezoeken. Denk ook aan goede schoenen om mee te wandelen.
Bagage
Aan boord van het vliegtuig mag je afgezien van je handbagage maximaal 20 kilo inchecken. Wij verzoeken je echter om te proberen je bagage tot maximaal 15 kilo te beperken, en in handzame tassen mee te nemen. Harde koffers zijn erg onhandig. Dit in verband met de beperkte ruimte voor bagage in de (mini)bussen, en bijvoorbeeld de jeeps in Karakalpakstan.
Elektriciteit
In Centraal-Azië kent men een voltage van 220. Wel raden we je aan een universele adapter mee te nemen, vanwege het feit dat er soms andere stopcontacten zijn. Voor wat betreft je foto en filmapparatuur moet je er rekening mee houden dat je soms een paar dagen geen goed stopcontact tot je beschikking hebt. Zorg dus voor een goede accu, of voldoende (oplaadbare) batterijen.
Telefoon en Internet
In Centraal-Azië zijn internet cafés schaars, en soms moeilijker te vinden. Maar in de grotere plaatsen vind je ze uiteindelijk altijd.
Als je naar Nederland wilt bellen doe je dat over het algemeen vanuit een hotel. Sommige Nederlandse mobiele telefoonmaatschappijen hebben met deze landen een zogenaamde ‘roaming’-overeenkomst, wat betekent dat je, ook weer op een beperkt aantal plaatsen met je eigen mobiele telefoon zou kunnen bellen. We raden je aan om bij je eigen provider na te vragen wat de mogelijkheden en kosten zijn. Thuisblijvers kunnen altijd contact zoeken met de reizigers via de mobiele noodtelefoon van Battuta Reizen (06-48959088, alleen in gevallen van nood dus).