Jemen en Socotra
Wie Jemen zegt zal in eerste instantie denken aan de burgeroorlog die daar inmiddels de afgelopen jaren heeft gewoed. Maar niet heel Jemen is in conflict: ergens ver uit de kust, zo’n 500 kilometer van Mukalla en halverwege Afrika, ligt het geïsoleerde eiland Socotra. Het is niet groot, zo’n 133 kilometer van oost naar west en maximaal zo’n 42 kilometer van noord naar zuid. De bevolking op dit eiland is gastvrij, en staat ver af van de grimmige werkelijkheid van het moederland. Hier vind je gastvrije vissers en nomaden, die leven in evenwicht met de bijzondere natuur.
UNESCO Werelderfgoed
Politiek gezien hoort het eiland tot de republiek Jemen, geologisch vormt het een voortzetting van de Hoorn van Afrika waarmee echter al miljoenen jaren geen landverbinding meer bestaat. Deze langdurige afscheiding zorgde voor een unieke flora en fauna. Om die reden heeft het hele eiland ook de status van een UNESCO werelderfgoed.
Land van herders en vissers
Driekwart van het eiland (totaal oppervlak 3625 km2) valt onder beschermd natuurgebied. De ruim 50.000 inwoners (schatting) leven vooral in en om de hoofdstad Hadibo, als herders in het centraal gelegen gebergte en als vissers in kleine nederzettingen langs de kust. Ze spreken hun eigen taal, het Socotri, dat niet op schrift is vastgelegd.
Drakenbloedbomen en baobabs
Ongeveer een derde van de tot nu toe in kaart gebrachte planten en de helft van de insecten en reptielen op Socotra zijn endemisch. Ze komen alleen op hier en nergens anders op aarde voor. Op Socotra rijd je over stoffige ongeasfalteerde wegen, langs bizarre drakenbloedbomen (dracaena cinnabari), verschillende soorten wierookbomen, dikbuikige flessenbomen (baobabs), kristalheldere zoetwaterbekkens, verborgen in palmoases, tot aan de kusten met zandstranden zo ongerept als op de eerste scheppingsdag. Regelmatig stap je uit en gaat te voet verder om de natuur te voelen en van de rust te genieten.
Wildkamperen
Er is maar een stad op het eiland, Hadibo, en ook die is niet groot. Rondreizend over Socotra overnacht je in tenten op aangewezen kampeerplaatsen veelal zonder enige voorziening. Gezamenlijk zet je de tenten op en bereid je simpele maar voedzame maaltijden, onder leiding natuurlijk van de lokale chauffeurs en gids. Het lokale menu bestaat voornamelijk uit bonen (foul), brood en verse vis of geitenvlees. Waar daar kans toe is zal je zeker ook af en toe per vissersboot de zee verkennen. De stranden zitten vol bijzondere krabben, en in de zee zwemmen veel dolfijnen.
Abu Dhabi
Abu Dhabi is een van de Verenigde Arabische Emiraten. Het is hiervandaan dat er een luchtbrug wordt onderhouden met Socotra. Het is geen reguliere lijndienst die we gebruiken, maar een charter die een keer per week op en neer vliegt, op de dinsdag. Vandaar ook dat we precies één week op het eiland blijven. Internationaal vliegen we dus op Abu Dhabi, en aan het eind van de reis blijven we hier een dikke dag, om even bij te komen met een goede hotelovernachting, maar ook om je te verwonderen over alle moderniteiten. Voor wie wil is er een Formule1-circuit om te bezoeken of een dependance van het Louvre! Een groter contrast met Socotra zal nauwelijks mogelijk zijn.
Een bijzondere reis: wie gaat er met ons mee?