Dag 1 Amsterdam - Abu Dhabi 

Vandaag vlieg je eerst naar Abu Dhabi, waarvandaan je de volgende ochtend doorvliegt naar Hadibo, de hoofdstad van Socotra. Omdat je pas rond twee uur op het vliegveld aankomt (planning onder voorbehoud van beschikbaarheid van vluchten), en dan je bagage moet ophalen, en dan weer een uur of twee, drie later alweer moet gaan inchecken, zal dit een lange dag worden. 

Dag 2 Abu Dhabi - Hadibo - Wadi Ayheft 

In de loop van de ochtend kom je aan op Socotra. Aanvliegend zie je dat het echt ver van de bewoonde wereld afgelegen is, daarvan gescheiden door de Indische Oceaan. Dat het zo geïsoleerd ligt is er de oorzaak van dat het ook zo’n eigen karakter heeft en ook een bijzondere natuur, met veel endemische soorten, soorten dus die uitsluitend hier voorkomen. 

Bij aankomst op het bescheiden vliegveld van Hadibo worden eerst nog wat visazaken afgehandeld. Daarna maak je kennis met het team waarmee je de rest van de week op pad zult zijn. We nemen de tijd de auto’s te beladen en rijden dan meteen naar de Wadi Ayheft, waar we ons eerste bivak opslaan. Al rijdend zie je voor het eerst bijzondere planten als tamarindes, woestijnrozen, komkommerbomen, en euphorbia’s. 

We strijken neer in een wadi om te kamperen en daar waar je water vindt, plassen en beekjes, zal je ook een keur aan vogelsoorten kunnen zien: de Socotra mus en de Socotra honingzuiger en de Socotra spreeuw, om er een paar te noemen. 

Op het strand kan je op zoek naar bijzondere krabbetjes, al krijg je daar deze week nog vaker gelegenheid toe. Maar de zee is natuurlijk ook fijn voor een duik, en de zonsondergang vanaf de duinen niet zelden spectaculair. Maar na de afgelopen lange nacht zul je waarschijnlijk vooral lekker willen uitrusten op deze prachtige verstilde plek. 

Dag 3 Wadi Ayheft - Plateau van Diksam - Firmin 

Vandaag gaan we met de auto’s het binnenland in en rijden de hoogvlaktes op. De horizon wordt bepaald door het Haggiergebergte, met als hoogste punt de granieten top van de berg Skand op 1525 meter boven zeeniveau. 

Het landschap is kaal, met wat heideachtige begroeiing. Tussen de rotsen vind je kleinen grotten, die wellicht ooit als woningen werden gebruikt. Hier en daar kom je een kleine nederzetting tegen, waar herders wonen, met hun kuddes. Wellicht nodigen zij je uit voor een kop lokale thee. 

In de buurt van het dorp Serhen hebben we kans om te wandelen op de flanken van de berg zelf en te genieten van de enorme weidse vergezichten, gelardeerd met drakenbloedbomen die zelfs op de steilste hellingen groeien. Tegen de avond strijken we neer op een kampeerplek op het Plateau van Diksam zelf of bij Firmin. Dat hangt af van de tijdsplanning, en ook waar het op dat moment druk zou kunnen zijn. Druk is relatief natuurlijk, maar dit is wel een van de meest bezochte gebieden van het eiland. 

Dag 4 Firmin - Zaheq 

Vanochtend rijden we over een zwarte hoogvlakte zuidwaarts. Het is nog vroeg in het jaar, maar misschien is de alom aanwezige woestijnroos al in bloei. Dat zou een spectaculair gezicht moeten zijn. De vlakte gaat over in een duinenrij die hier door de seizoenswinden tegen de bergen zijn aangewaaid. We zoeken een rustige kampeerplek uit aan de zuidkust van het eiland, waar we nu zijn. 

Dag 5 Zaheq - Arher/Arsel 

We bezoeken de Grot van Daqub, van waaruit je en mooi uitzicht hebt op de zee, en ook een plek waar bijzondere vogels neerstrijken, zoals zwartkruinvinkleeuweriken, woestijntapuiten en de endemische Socotra graszangers, die nestelen in laag struikgewas. Daarna rijden we over de hoogvlaktes weer noordwaarts, langs wierook- en drakenbloedbomen. We komen aan de kust uit in de buurt van de grot van Hoq, en rijden via Arher door naar Arsel: de oostelijkste punt van het eiland waar de Arabische Zee samenkomt met de Indische Oceaan. Het is een desolaat schiereiland met een groot eind-van-de-wereld- gevoel. Hier, of op een strand in de buurt, slaan we ons kampement weer op. 

Dag 6 Arher /Arsel - Di Hamri 

Na het ontbijt rijden we naar het Momi-kalksteenplateau, waar een paar verspreide dorpen zijn, veel diepe grotten (die we niet bezoeken) en een overvloed aan endemische bomen. We stoppen bij Killisan Canyon, een van de mooiste locaties op het eiland, beroemd om zijn natuurlijke zoete water en natuurlijke waterpoelen. Met een korte wandeling van ongeveer een uur kan je het bereiken om te zwemmen in turquoise poelen omringd door witte rotsen en als je wilt van de richels in het kristalheldere water te springen. 

We eindigen de dag in Di Hamri, aan de kust weer, een plek waar je de mooiste koraalriffen treft van Socotra. 

Dag 7 Di Hamri - Qalansiya, Detwah Lagoon 

We nemen de weg richting de stranden en prachtige baaien van de westelijke punt van Socotra. We maken onderweg stops om het Delisha-strand, de landschappen, de reliëfs en de planten langs de route en de Ghubbah-mangrove te ontdekken. Zoutbronnen, gebruikt door de lokale bevolking om zout te winnen, en oude tanks uit de Sovjet-Unie, liggen langs de weg. 

Nadat we aangekomen zijn wandelen we door het mooie vissersdorpje met traditionele huizen en smalle straatjes; hier verdienen de bewoners hun hoofdinkomen uit de visserij en dadelpalmplantages. Daarna reizen we door naar Detwah Lagoon, omringd door zandduinen en 400 meter hoge kalkstenen en granieten kliffen. Aan de andere kant vind je de enige plek op het eiland waar de kwetsbare luipaard pijlstaartrog (Himantura uarnak) en de blauwgespikkelde pijlstaartrog (Taeniura lymma), bedreigde diersoorten, voorkomen. 

We slaan ons kamp op een mooie plek op, waarna we nog een relaxte wandeling kunnen maken. Als we tijd hebben kunnen we nog Abdullah bezoeken. Hij woont in een grot en staat dan ook bekend als ‘Abdullah de holbewoner’. Hij kan prachtige verhalen vertellen over de gebruiken en geschiedenis van het eiland.
(zie ook: https://www.bbc.com/travel/article/20211209-the-hermit-of-socotra-island

Dag 8 Qalansyia, Ras Shuab - Hadibo 

Na het ontbijt brengt een vissersboot ons naar het uitgestrekte Ras Shuab met fijn wit zand en kristalhelder water; we kunnen zwemmen en de vissers bezoeken wier typische dorp zich over een deel van de baai uitstrekt. Op zee observeren we langs de steile en massieve kliffen de vogels die daar nestelen: bruine genten, Arabische aalscholvers, Hemprichs meeuwen en grote kuifsternen. Met een beetje geluk zie je ook de Perzische kleine pijlstormvogel, Jouanins stormvogel en de maskergent. Al varend zwemmen vaak groepen dolfijnen met ons bootje mee. 

In de middag zullen we terugkeren naar de hoofdstad Hadibo, waar we overnachten in een eenvoudig hotelletje.  

Dag 9 Hadibo - Abu Dhabi 

In de ochtend gaan we naar het vliegveld gaan voor de vlucht terug naar Abu Dhabi. In Abu Dhabi keren we terug in de bewoonde wereld, zo zal het voelen. Het is een wereldse stad die zich rap ontwikkeld, en net als Dubai probeert zich tot het centrum van het Midden-Oosten te ontwikkelen. Kosten noch moeite worden daartoe gespaard. We zullen logeren in een zo centraal mogelijk gelegen hotel, met vast een lekker bed en een goede douche. Een welkome afwisseling na al die dagen op Socotra.  

Dag 10 Abu Dhabi 

We plannen deze dag als een vrije dag, misschien ben je daar ook aan toe. Maar Sibren heeft altijd wel een plannetje, en als je met hem op stap wilt kan dat altijd. Er is een keur aan bezienswaardigheden om uit te kiezen. Bezoek ook zeker de prachtige Sheikh Zayed moskee, de grootste van de Emiraten en een van de hoogtepunten van de stad. 

We houden het hotel aan tot het eind van de avond, zodat je je daar nog even kunt opfrissen voor de nachtelijke vlucht terug naar Nederland.  

Dag 11 Abu Dhabi - Amsterdam 

Zoals het er nu uitziet dus een nachtvlucht terug naar Nederland met een aankomst vroeg in de middag. 

 

NB we hebben het programma met de nodige zorg samengesteld, maar het kan een enkele keer voorkomen dat we sommige sites op een andere volgorde bezoeken. 

Burgeroorlog in Jemen 

Ooit was er een tijd, toen Battuta Reizen nog maar net bestond, dat reizen naar landen als Syrië, Libië en Jemen voor ons heel gewoon was. Maar toen brak de zogenaamde Arabische Lente uit. Wat eerst een soort volksopstand was voor meer vrijheden, ontaardde in veel landen in burgeroorlogen. Sommige landen zijn deze periode nog steeds niet te boven gekomen. Nadat In Jemen president Saleh werd afgezet en president Hadi aan de macht kwam kwamen de de sjiitische Houthi’s uit het noorden van het land in opstand. 

De Houthi’s rukten op en kregen grote delen van het land onder controle. Een coalitie van soennitische landen, onder leiding van Saoedi-Arabië, besloot zich in de strijd te mengen, omdat men de hand van Iran zag in de opmars van de Houthi’s. 

Her en der waren er bovendien ook nog diverse jihadistische bewegingen actief, wat de situatie alleen maar erger maakte. Ondertussen is dit al jarenlang een van de meest dramatische oorlogen ter wereld, met vooral ook heel veel burgerslachtoffers. Er is een enorm vluchtelingenprobleem, waarbij miljoenen mensen op drift zijn geraakt. Daarnaast is er gebrek aan van alles, van schoon drinkwater en eten tot en met medische voorzieningen. 

Sinds 2022 wordt er onder leiding van de VN wel steeds meer gepraat tussen de verschillende partijen. En ook tussen de landen die zich er van buitenaf mee bemoeien zoals tussen Saoedi-Arabië en Iran. Dit heeft geleid tot een wapenstilstand, die op hoofdlijnen standhoudt, maar zeker nog geen vrede betekent. Een langetermijnoplossing lijkt nog ver weg. 

Rode Kruis 

Op Socotra zal je van dit alles niet veel merken, maar misschien wil je toch een bijdrage leveren om hulp te bieden op mainland Jemen. Dat kan bijvoorbeeld via het Internationale Rode Kruis: https://www.rodekruis.nl/wat-doen-wij/hulp-wereldwijd/jemen/.