Vluchtschema reis 

OS 378      zaterdag 19 oktober     Amsterdam - Wenen          07.10 - 09.00

OS 829      zaterdag 19 oktober     Wenen - Erbil                     10.05 - 15.50

OS 830      zaterdag 26 oktober     Erbil- Wenen                      16.00 - 19.05 

OS 377      zaterdag 26 oktober     Wenen - Amsterdam          20.05 - 22.00

vluchtgegevens onder voorbehoud

Visum

De visa voor Koerdistan worden bij aankomst geregeld en kosten niets.

Je paspoort dient tot minimaal zes maanden na je verblijf in Koerdistan geldig te zijn. Bovendien mag er geen spoor van een bezoek aan Israël in te bekennen zijn.

Vaccinaties

Voor vaccinaties is het altijd goed om eerst bij je huisarts of bij de lokale GG&GD langs te gaan. Op de website www.lcr.nl vind je een algemeen vaccinatieadvies voor Koerdistan.

Vervoer

De hele reis wordt uitgevoerd met airco (mini)bussen. De genoemde excursies zullen met deze zelfde bussen worden uitgevoerd.

Accommodatie

Deze reis verblijf je in goede middenklasse hotels. De lokale agent heeft de hotels gekozen waar zij de laatste jaren de beste ervaringen mee heeft gehad. Wij doen ons uiterste best om binnen de marge van een redelijke prijs zo’n goed mogelijke accommodatie te vinden. Als je gewoon op indeling boekt deel je een kamer met een andere reiziger van dezelfde sekse. Wil je een gegarandeerde eenpersoonskamer dan betaal je een toeslag. De eenpersoonstoeslag die je betaalt bedraagt € 200.

Reisbegeleiding

Judit Neurink is de initiator van onze reizen naar Iraaks Koerdistan. Zij woonde en werkte jarenlang in Suleymania, en later in Erbil. Zij heeft als journaliste van de dagbladen Trouw en de Standaard het voortouw genomen om daar een trainingsprogramma op te zetten voor journalisten en media in Iraaks Koerdistan.

Het Independent Media Centre in Kurdistan trainde journalisten van alle media, gaf workshops aan fotografen, Internetcursussen aan krantenwebsites en mediatraining aan politici.  Judit heeft haar werkzaamheden voor het IMCK in 2012 afgesloten.

De jaren die volgden stonden in het licht van de opkomst van IS, die op een goed moment ook aan de poorten van Koerdistan Erbil stonden. Judit heeft veel geschreven over de opkomst van IS en in hetr bijzonder over het lot van de vrouwen onder IS, en het lot van de Yezidi.

Zij richt zich nu meer op het ontwikkelen van het toerisme in deze regio. Daaronder valt ook het recruteren en trainen van gidsen. Lokale gidsen bestaan er tot nog toe niet, dit is een deel van de toeristische infrastructuur die wij mee helpen opbouwen.

Deze activiteit heeft de afgelopen jaren moeten wijken voor de verslaggeving van de oorlog tegen IS. Maar nu het stof neerdaalt, wil Judit, en wij ook, graag weer het reizen naar Iraaks Koerdistan oppakken.

Algemene informatie Koerdistan

De Koerden in Irak hebben jarenlang tegen de machthebbers in Bagdad gevochten, sinds de Britten en Fransen het Midden-Oosten tussen elkaar opdeelden en de Koerden daarbij over vier landen verspreidden: Irak, Iran, Syrië en Turkije. Het Koerdische verzet opereerde vanuit de bergen. Onder Saddam Hoessein bereikte het verzet en tegelijkertijd ook de onderdrukking een kil hoogtepunt: Saddam voerde met de Anfal operatie een gerichte genocide uit waarbij dorpen werden ontvolkt, burgers met gifgas werden bestookt, vrouwen en kinderen in verzameldorpen gedropt en vele tienduizenden Koerden afgevoerd naar het zuiden en daar vermoord en in massagraven in de woestijn begraven.

Sinds 1991 is Koerdistan min of meer autonoom, omdat de Amerikanen en Britten no-fly-zones instelden na de Golfoorlog. Dat leidde aanvankelijk niet tot verbetering: de Koerdische partijen vochten eerst tot 1996 een burgeroorlog uit en lieten zich pas na de Amerikaanse invasie van 2003 en het vertrek van Saddam echt overhalen samen te werken. Sinds 2005 is de de Koerdische Regio van Irak een federale staat binnen Irak, met een eigen bestuur en parlement.

Waar in de rest van Irak de strijd voortduurt, is het in Koedistan al sinds 2005 veilig. Dat heeft geleid tot een economische groei, waarbij Koerdistan de poort naar de rest van de Irak werd en in feite de financiële hoofdstad van Irak. Als gevolg van het verzetsverleden en vanuit de noodzaak de regio veilig te houden van kwaadwillenden, is Koerdistan een gebied met veel wapens: politie, leger en bewaking. Diplomaten die Irak beschouwen als een geheel, en in Koerdistan dezelfde veiligheidsmaatregelen als elders in Irak, laten zich begeleiden door bewakers en rijden met beveiligde escortes.

Ten tijde van de oorlog tegen IS kwam de oorlog, zeker na de val van Mosul in 2014, toch ineens ook heel dicht bij Koerdistan. Velen stonden al met hun koffers klaar om op de vlucht te slaan, zelfs in het tot dan toe volledig veilig geachte Erbil. Maar zover kwam het net niet, Is werd teruggereven naar Mosul en briedde zijn acht juist verder uit in Centraal-Irak. Nu nog weer een paar jaar later is IS bijna heel Irak uit gedreven, niet in het minst met de hulp van de Koerdische peshmerga's. Nu breekt dus een nieuwe periode van wederopbouw aan. De eens bloeinede economie van Koerdistan is volledig ingestort en er zijn heel veel vluchtelingen uit het oorlogsgebied. Toch is er nu opnieuw de oproep tot een volledig zelfstandig Iraaks Koerdistan. Binnenkort spreekt het volk zich daar in een referdum over uit. Wat de gevolgen - men zal voor afscheiding van Irak stemmen - daarvan zijn is moeilijkte overzien: behlave de Koerden zelf is er geen enkele andere partij of land in de wijde omtrek die daaraan mee zal willen werken.

In Koerdistan worden de twee belangrijkste Koerdische dialecten gesproken: Sorani en Badini. De oudere generatie spreekt ook Arabisch, en maar een enkeling verstaat Engels. Daarnaast spreken veel Koerden die jarenlang in Europa doorbrachten een Europese taal.

Geld

De Iraakse munt is de dinar, maar er kan nog steeds vrijwel overal ook in dollars worden betaald. 100 dollar is 118.000 dinar. 100 euro’s is ongeveer 134.200 dinars.

Irak heeft nog nauwelijks banken met internationale banden, en daardoor vrijwel geen ATM’s. Vrijwel alles geschiedt nog steeds in cash.

Als zakgeld voor deze reis adviseren wij ongeveer een bedrag van € 350 p.p. We raden je aan dit bedrag in US dollars mee te nemen, in goede schone recente coupures. Een creditcard kan je wel meenemen, maar je kunt er alleen iets mee in duurdere hotels en winkels. Als back-up echter kan het echter handig zijn.

Fooien

Zoals in veel Arabische landen is het ook in Koerdistan gebruikelijk fooien te geven. Hotelpersoneel en de chauffeurs van de bussen dienen zeker een fooi te krijgen. Als daar behoefte aan is kan de reisbegeleider een centrale fooienpot instellen in overleg met de groep.

Verzekeringen

Uiteraard ben je als deelnemer verplicht er zelf voor te zorgen dat je goed verzekerd op reis gaat. Eventueel kunnen wij voor je een reis- en/of annuleringsverzekering bij onze partner Allianz Global Assistance afsluiten.

Flexibiliteit

Het toerisme in Koerdistan staat nog in de kinderschoenen, en de voorzieningen zijn nu eens goed, dan weer eenvoudig. Wegen in de bergen kunnen na slecht weer ineens onbegaanbaar zijn. Dat zijn omstandigheden waar je weinig aan kunt doen, maar die je nopen je reisplannen helemaal om te gooien. Dat vergt enige flexibiliteit van de reiziger. Als je je er op instelt dat dingen soms niet gaan zoals ze gepland waren, of veel meer tijd kosten dan gedacht, maak je het tien keer makkelijker om te genieten van alle bijzondere ervaringen die je in Koerdistan kunt opdoen.

Klimaat

Reizen naar Koerdistan zijn gedurende het hele jaar mogelijk. Het voor- en najaar zijn de meest aangename periodes. In de zomer kan het in het binnenland van Koerdistan behoorlijk warm worden, en de winters in Koerdistan zijn bar koud. Je kunt hier dan uitstekend skiën. De mooiste periodes, waarin we dan ook de reizen gepland hebben zijn juist het hele vroege voorjaar, en het late najaar. In het voorjaar ontluikt de natuur, en in het najaar is het heelrijk helder weer, met prachtig strijklicht.

Erbil in maart: dagtemperaturen tussen de 16 en 22 graden Celsius*, nachttemperaturen tussen de 4 en de 10 graden Celsius*. Gemiddeld schijnt de zon 7 uur per dag in deze periode. Luchtvochtigheid ligt gemiddeld op 34 %. In deze periode valt hier gemiddeld twee keer per week een bui.

* in de periode van je verblijf daar, gemiddelden van de afgelopen 10 jaar

Kleding

Omdat je op deze reis met zowel warm weer als redelijk koele avonden te maken krijgt moet je daar met je kleding rekening mee houden. De nacht dat we op de berg Korek verblijven zou wel eens heel koud kunnen zijn. Houd daar dus rekening mee.

In Koerdistan dragen mannen geen korte broeken en dat raden wij ook onze reizigers aan. Koerdistan is bovendien een (gematigd) islamitisch land, wat voor vrouwen ook een factor is om rekening me te houden. Gedekte kleding dus. Hoofddoeken zijn in Koerdistan zeker niet verplicht, maar het is wel handig om er een bij je te hebben, al was het maar voor die paar moskeeën die je kunt bezoeken. Denk ook aan goede schoenen om mee te wandelen.

Bagage

Aan boord van het vliegtuig mag je afgezien van je handbagage maximaal 20 kilo inchecken. Wij verzoeken je echter om te proberen je bagage tot maximaal 15 kilo te beperken, en in handzame tassen mee te nemen. Harde koffers zijn erg onhandig. Dit in verband met de beperkte ruimte voor bagage in de (mini)bussen.

Elektriciteit

In Koerdistan kent men een voltage van 220. Wel raden we je aan een universele adapter mee te nemen, vanwege het feit dat er soms andere stopcontacten zijn. Voor wat betreft je foto en filmapparatuur moet je er rekening mee houden dat je soms een dag geen stopcontact tot je beschikking hebt. Zorg dus voor een goede accu, of voldoende (oplaadbare) batterijen.

Telefoon en internet    

Als je naar Nederland wilt bellen doe je dat over het algemeen vanuit een hotel. Of gewoon met je eigen mobiel. De meeste Nederlandse mobiele telefoonmaatschappijen hebben met Iraaks Koerdistan een zogenaamde ‘roaming’-overeenkomst, hetgeen betekent dat je, ook weer op een beperkt aantal plaatsen met je eigen mobiele telefoon kunt bellen. We raden je aan om bij je eigen provider na te vragen wat de mogelijkheden en kosten zijn. Desgewenst kan je ook ter plekke een lokale SIM-kaart kopen.

Thuisblijvers kunnen altijd contact zoeken met de reizigers via de mobiele noodtelefoon van Battuta Reizen (06-48959088, alleen in gevallen van nood dus).

Fotografie

Koerdistan is een zeer fotogeniek land, zowel qua natuur, monumenten als mensen. Met dat laatste vragen wij onze deelnemers terughoudend te zijn: als je mensen wilt fotograferen doe dat dan openlijk en vraag ze toestemming. Dit geldt in versterkte mate als je vrouwen wilt fotograferen.

Samenvatting Algemene Reisvoorwaarden Battuta Reizen

Voor de volledige Algemene Reisvoorwaarden van Battuta Reizen klik hier.

Annuleringsvoorwaarden Battuta Reizen

Bij annulering is iedere reiziger de volgende bedragen verschuldigd:

Tot 56 dagen voor vertrek:

25% van de reissom met een minimum van € 250,- per persoon.

Van 56 tot 28 dagen voor vertrek:

50% van de reissom.

Bij annulering vanaf de 28e dag (inclusief) tot de 14e dag voor vertrek:

75% van de reissom.

Bij annulering vanaf de 14e dag (inclusief) tot de dag van vertrek of later:

de volledige reissom.

Betalingsvoorwaarden Battuta Reizen

Bij boeking dient de reiziger 25% van de reissom aan te betalen, met een minimum van € 250 per persoon. Het restbedrag moet twee weken voor vertrek bij ons binnen zijn.

In specifieke gevallen kan om een hogere aanbetaling dan 25% gevraagd worden, namelijk wanneer de ticketkosten hoger zijn dan 25% van de reissom. Steeds vaker moeten tickets direct betaald en geprint worden. Het exacte bedrag van de aanbetaling staat altijd op de factuur vermeld.

Op alle facturen wordt € 15 administratiekosten in rekening gebracht.

Als iedere andere reisorganisatie is Battuta Reizen wettelijk verplicht zijn klanten de garantie te bieden dat zij hun betaalde reisgeld kunnen terugontvangen in het geval de reisorganisatie in financieel onvermogen zou raken. Wij hebben deze garantie geregeld via het Garantiefonds GGTO. Ten bate van de opbouw van dit fonds brengen wij onze klanten € 15 per boeking in rekening die zal worden afgedragen aan dit fonds. Zo bouwen wij in samenwerking met andere kleinschalige gespecialiseerde touroperators een fonds op dat de klant zijn garantie biedt. Voor meer informatie zie www.stichting-ggto.nl.

Afgeblazen groepsreizen

Wanneer een groepsreis het vereiste aantal minimumdeelnemers niet haalt, wordt uiterlijk vier weken voor vertrek de reis afgeblazen. Battuta Reizen helpt dan met het zoeken van een alternatief, en als dat niet voldoet, of daar geen behoefte aan bestaat, worden per omgaande de reeds betaalde reisgelden op de rekening van de klant teruggestort (m.u.v. de eventueel betaalde annuleringsverzekeringspremie).

Prijzen 2019 en 2020

Een groot deel van de inkoop, de landarrangementen, maar bijvoorbeeld ook de luchthavenbelastingen, wordt in Amerikaanse dollars berekend. Gezien het economisch klimaat is het moeilijk in te schatten hoe deze koers zich in 2019 zal ontwikkelen. Battuta Reizen behoudt zich het recht voor gepubliceerde prijzen aan te passen als koerswijzigingen daar aanleiding toe geven. Dit zal altijd expliciet vermeld worden.

Tot slot

Battuta Reizen doet naar eer en geweten zijn best zijn reizen zo goed mogelijk te organiseren. Veel van de reizen hebben echter een avontuurlijk karakter, of gaan door landen waar toerisme nog in zijn kinderschoenen staat. In weer andere gebieden, zoals in bergen, kan het weer soms roet in het eten gooien. Een enkele keer kan door politieke omstandigheden een bepaald gebied of stad bereikt worden. De reisbegeleider is de aangewezen persoon om optredende problemen in overleg met de groep op te lossen. Gebeurt dit niet naar tevredenheid, dan dient de reiziger dat in eerste instantie aan de reisbegeleider kenbaar te maken. Aan het eind van de reis ontvangen de deelnemers een e-mail, waarin gevraagd zal worden wat men van de reis heeft gevonden. Problemen die niet naar tevredenheid zijn opgelost dienen binnen twee weken na terugkeer schriftelijk bij Battuta Reizen kenbaar gemaakt te worden.

Mocht je nog vragen hebben over deze reis, neem dan contact op via info@battuta-reizen.nl.