Onbekend maakt onbemind, zegt men weleens. Misschien geldt dat ook wel voor Algerije. Dit land met zijn fraaie steden, uitgestrekte woestijnen, gebergtes en oases, verdient echter een uitgebreidere verkenning. Het is vol rijke geschiedenis, van de Romeinse Oudheid tot de komst van de Islam, en van de karavaanroutes tot de cultuur van de Toearegs en de Berbers. Op deze reis proberen we van al deze aspecten iets mee te pakken.

Djemila, Constantine en Timgad

Het eerste deel van deze reis is gewijd aan Noord-Algerije. Uiteraard beginnen we de reis in het mooie en gezellig drukke Algiers. We bezoeken de haven en natuurlijk ook de roemruchte kasbah, en enkele musea. In het traject dat we vervolgens reizen ligt de focus op de provinciesteden waar we overnachten, en vooral ook op een aantal Romeinse sites die we onderweg tegenkomen, zoals die van Djemila en Timgad. Deze twee Romeinse koloniën behoren tot de mooiste en meest uitgebreid opgegraven Romeinse steden van Noord-Afrika. In de bijbehorende musea tref je adembenemende collecties mozaïeken aan. 

De stad Constantine is een verborgen parel met zijn spectaculaire ligging aan een diep kloof. Daarnaast zal je merken dat het naar het zuiden toe al snel woestijnachtiger wordt. Maar omdat de doorsteek naar het diepe zuiden te ver rijden is, keren we terug naar Algiers om daar het vliegtuig naar Tamanrasset te pakken.

Woestijnexpeditie van Tamanrasset naar Djanet

Het tweede deel van de reis is echt een woestijnexpeditie. Er wordt een mooie route gevolgd door de afwisselende regio’s van de Hoggar, de Tefedest en de Tassili n’Ajjer, het mooie woestijngebied rond Djanet. Omdat het een expeditie is, kan het natuurlijk zijn dat er hier en daar van de beschreven route wordt afgeweken, hetzij omdat er recent een mooiere route is ontdekt, hetzij doordat lokale omstandigheden daartoe dwingen. Maar het gebied waardoor je reist is hoe dan ook fantastisch mooi!

Het Hoggargebergte

Het Hoggargebergte is een van de meest bijzondere landschappen van Algerije. Het gebergte, een Nationaal Park, is voornamelijk gevormd door vulkanische activiteit. Veel van de steile bergen zijn feitelijk oude vulkaankegels. Hoogvlaktes liggen nog bezaaid met zogenaamde vulkanische bommen. Lagergelegen delen waren niet altijd woestijn hier: ooit werd de Sahara bedekt door savannes, met een bijbehorende flora en fauna. Je zal dat her en der gedurende de reis terugzien in de vele rotsgravures die we zullen tegenkomen. Uiteraard bezoeken we ook de bekendste plek van het Hoggargebergte: de kluizenaarshut in Assekrem van Père Foucauld, die hier begin 20ste eeuw verbleef. Het uitzicht vanaf deze plek op de omliggende bergen is magnifiek.

De Tassili N’Ajjer

De woestijnen van de Tassili N’Ajjer behoren tot de mooiste van de Sahara. Weidse steenvlaktes, rotsformaties, verscholen valleien en natuurlijk mooie zandduinen, altijd weer afwisselende landschappen. En veel leegte. Hier reis je ongestoord, en slechts heel af en toe kom je een paar Toearegnomaden tegen die hier rondtrekken met hun kuddes geiten en kamelen.  De Toearegs, ofwel de Kel-Tamashek, de sprekers van het Tamashek, leven van hun kuddes en een beetje van de handel met andere Toearegs. Uiteraard bestaat de crew waarmee je reist ook uit Toearegs!

Wandelen

Dit is een echte reis voor woestijnliefhebbers. Er wordt veel gereden, maar iedere dag worden er meerdere korte wandelingen gemaakt, variërend van drie kwartier tot een uur of twee. Zo neem je de fantastische woestijn het best in je op! Wie gaat er mee?