Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen over reizen naar het buitenland. Veel van de bestemmingen waar Battuta Reizen naar reist vallen onder de kleurcodes geel, oranje en soms zelfs (deels) rood. Hieronder staat de uitleg van MinBuZa overdeze kleurcodes. Wij nemen kennis van dit advies, maar leggen dat naast onze eigen kennis en reiservaring. Wij houden de vinger aan de pols door de contacten met onze lokale agenten, en de ervaringen van reizigers die recent een dergelijke bestemming bezocht hebben. Wij willen geen onnodige risico's nemen uiteraard, maar vinden soms dat het advies van MinBuZa te streng is. Wij maken daar onze eigen afweging in. Het advies van MinBuZa is niet bindend.

Van de website van MinBuZa:

"Wat betekenen de kleurcodes bij reisadviezen?

Elk reisadvies heeft een classificatie die aangeeft hoe veilig een land of gebied is. Dit gebeurt met een kleurcode in de afbeelding van het landkaartje. De kleuren geven u een idee of in het land of het gebied een veiligheidsdreiging is. En zo ja, hoe zwaar het reisadvies is.

Op een kaart bij een reisadvies kunt u 4 kleuren tegenkomen.

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's

In het land of gebied zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let op uzelf en uw eigendommen. Net zoals u dat in Nederland doet. Soms moet u op bepaalde zaken extra letten.

Geel: let op, veiligheidsrisico's

Er zijn in dit land of gebied veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u daarop voor en let extra op.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Door ernstige veiligheidsrisico's in dit land of gebied kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Wanneer u besluit toch af te reizen, bereid u dan zeer goed voor.

Rood: niet reizen

Door zeer ernstige veiligheidsrisico's kan voor reizigers een levensbedreigende situatie ontstaan. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om niet naar dit gebied te reizen.

Reisadviezen niet bindend

De zorgvuldigheid waarmee het ministerie de reisadviezen maakt, vergt soms veel tijd. Hierdoor kan het voorkomen dat actualiteiten in de media wel worden gemeld, maar dat u deze nog niet terugvindt in het reisadvies.

De reisadviezen zijn niet bindend. Het blijft de verantwoordelijkheid van uzelf en van de reisorganisatie om een reis wel of niet te laten doorgaan. Neem contact op met uw reisbureau of reisverzekeraar voor vragen hierover." 


Kijk voor de actuele reisadviezen op de website van MinBuZA: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.  

Voor vragen over consequenties als gevolg van het annuleren van de reis, kan je contact opnemen met ons, je reisverzekeraar of raadpleeg de website www.consuwijzer.nl (praktisch advies van de overheid over je rechten als consument).