Kamchikpas


Vanuit de hoofdstad Tashkent reis je over de Kamchikpas, via haarspeldbochten en weidse vergezichten, naar de Ferganavallei. De weg rechtstreeks de vallei in wordt afgesloten door de landsgrenzen van Tadzjikistan. De Ferganavallei is het dichtstbevolkte deel van Oezbekistan, een brede landbouwvallei met voornamelijk katoenteelt en zijdeproductie. De steden Kokand, Margilan en Fergana zijn minder monumentaal dan klassieke zijderoutesteden als Buchara en Samarkand, maar zeker een bezoek waard.


Zondagsmarkt van Margilan


We proberen deze bouwsteen zo te plannen, dat je tijd hebt om de zondagsmarkt van Margilan te bezoeken. Hier komen boeren uit de wijde omtrek op af om hun eigen producten te verkopen, en zelf weer inkopen te doen. Veel handel in vee dus, maar ook in aardewerk en in stoffen en kleden. Het meeste aandacht trekken wellicht de kleurrijke zijden stoffen, die zo kenmerkend zijn voor deze streek, en die ook nog heel veel door de lokale vrouwen gedragen worden.


Combinatie


Uiteraard valt deze bouwsteen in te passen in de Oezbekistan Klassiekreis. Je kunt hem zowel aan het begin als aan het eind van die reis inpassen.


Door naar Kirgizstan


Ook is het mogelijk om vanuit de Ferganavallei door te reizen naar Kirgizstan. Vanuit Fergana-stad reis je dan naar Osh, gelegen aan de oostpunt van de Ferganavallei. Een groot deel van de inwoners van deze streek van Kirgizstan zijn etnische Oezbeken, oorzaak van de soms gespannen situatie in de regio Osh. Momenteel is deze doorsteek prima te maken.