Karakalpakstan

In een verre uithoek, in Karakalpakstan, lag ooit het prachtige Aralmeer. Het ligt er nog steeds, maar prachtig is niet meer het juiste woord. Dramatische irrigatieprojecten uit de Sovjetperiode, en nog steeds, hebben het meer doen opdrogen. Dat levert een triest, maar vaak ook surrealistisch landschap op, met roestende schepen in een zilte woestijn.


Expeditie


Dit deel van de reis heeft het karakter van een kleine expeditie, uitgevoerd met jeeps, en met een overnachting in de woestijn in tentjes. De eerste dag rijd je vanuit de regionale hoofdstad van Karakalpakstan via Kungrad naar het Ustyurt plateau, dat min of meer in het grensgebied met Turkmenistan ligt. Vanaf de hoge rand waarop je kampeert heb je mooi zicht op de desolate woestijn. De volgende dag daal je af tot in het bassin dat ooit het Aralmeer was. Je volgt een mooie route, waarbij je ook vroegere havenstadjes bezoekt, die je nu herkent aan de schepen op het droge. Aan het eind van de dag kampeer je weer op een mooie plek. 


Combinatie


Om de reis in te passen in de Oezbekistan Klassiek reis is een vlucht van Tashkent naar Nukus inbegrepen, en reis je in twee dagen terug naar Nukus en dan door naar Khiva.