Moldavië, Transnistrië & Oekraïne 

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie zijn Moldavië en Oekraïne nu al weer bijna dertig jaar onafhankelijk. Beide landen hebben de reiziger veel boeiends te bieden, maar beide kampen ook nog steeds met de naweeën van de Sovjetperiode, getuige de conflicten en de afgescheiden gebieden. We zullen zowel in Moldavië, Transnistrië als Oekraïne als Oekraïne de must see’s bezoeken, zoals de belangrijkste steden Kiev, Odessa, Chisinau, Tiraspol en Lviv met al hun bezienswaardigheden. Daartoe wordt ook voldoende vrije tijd ingelast zodat ieder daarbij zijn eigen interesses kan uitleven.

Sovjetverleden

Maar het thema van deze reis is Soviet-Heritage, we zullen ons dus ook focussen op de zichtbare (en onzichtbare?) sporen die het Sovjetimperium heeft achtergelaten. Daaronder vallen architectuur met gigantische maar toch ook fraaie gebouwen, grootse infrastructurele werken als een stuwdam en een waterkrachtcentrale, urbane planning zoals een sotsgorod in Zaporizja en de modelstad Slavoetitsj, en fraaie heroïsche mozaïeken. We sluiten de ogen echter niet voor enkele duistere Sovjetrestanten: zo bezoeken we het van Moldavië afgescheiden Transnistrië waar Lenin nog op zijn sokkel staat, bezichtigen het als gevolg van de nucleaire ramp in Tsjernobyl tot spookstad verworden Pripjat en rijden naar een oude rakettenlanceerbasis.

Back tot he USSR

Ofwel een reis gedeeltelijk back to the USSR, zonder voorbij te gaan aan al het moois wat deze landen ook te bieden hebben. In Moldavië proeven we uitstekende wijnen en in Oekraïne zoeken we uit wat de kozakken ons te bieden hebben! En we zullen constateren dat het best mogelijk is dat Russen en Oekraïners broederlijk in dezelfde geografische ruimte kunnen verblijven.

Ga je met ons mee op deze bijzondere ontdekkingsreis?