Dag 1 Amsterdam - Mumbai - Bhuj
De eerste reisdag staat in het teken van vliegen, via Mumbai en daarna met een binnenlandse vlucht naar Bhuj waar je morgenochtend aan zult komen.
Dag 2 Ahmedabad - Bhuj
Na aankomst in de ochtend doen we het vandaag lekker rustig aan. Na het ontbijt verkennen we de omgeving maar gaan ook vooral genieten van de mooie overnachtingsplek aan een meer. We zijn in de regio Kachchh (of Kutch), in het westen van Gujarat. Dit uitgestrekte gebied dichtbij de grens van Pakistan ligt laag en delen van dit gebied stromen in de moessontijd onder en worden dan een met de zee. In de droge tijd trekt het water zich terug en drogen die gebieden uit tot een zoutwoestijn. In dit wat onherbergzame gebied wonen verschillende tribale gemeenschappen waarvan enkele oorspronkelijk uit Pakistan komen. Bhuj, de hoofdstad van Kutch, is in 2001 getroffen door een zware aardbeving. Een groot deel van de stad is verwoest en veel mensen zijn daarbij omgekomen. Inmiddels is de stad herbouwd en levendig als ooit tevoren.
Dag 3 Bhuj, excursie Ajrakhpur
Vandaag gaan we naar het dorpje Ajrakhpur wat bekend staat om de speciale ‘Ajrakh’ blockprint textieltechniek. Hier is ook een interessant project en museum over de verschilllende kleding en textieltradities van Gujarat. Verder gaan we vandaag naar de stad Bhuj zelf om daar een aantal mooie plekken te bekijken waaronder het bijzondere spiegelpaleisje de Aina Mahal en de kleurrijke Shroff bazar. Aan het einde van de dag genieten we van onze mooie plek aan het meer.
Dag 4 Bhuj, Shivratri en Dhrang mela en Nirona
In Dhrang, een dorpje 40 km buiten Bhuj wordt rond de periode van het feest Shivratri een kleurrijk lokaal festival gehouden, de Dhrang mela. De pastorale gemeenschappen van de Ahir komen dan samen om een lokale heilige te eren, Mekan Dada. Hij werd geboren in 1720 en spendeerde heel zijn leven aan het goed doen voor anderen. Hij predikte tegen het bestaan van kastelozen en hielp de armen. Een legende vertelt dat hij op de eindeloze vlaktes van Kutch rondliep met een hond en een ezel. De hond spoorde verdwaalde en hongerige reizigers op en met de ezel vervoerde hij water en voedsel om aan hen uit te delen. Dit festival valt samen met het Hindoeïstische festival Shivratri wat overal in India wordt gevierd.
Vandaag gaan we in ieder geval een dagdeel naar Dhrang om het festival mee te maken. Verder bezoeken we het dorp Nirona, wat bekend is van een aantal ambachten. We zullen het maken van koeienbellen zien wat een ware kunst op zich is. En verder de speciale lakwerktraditie van de Sindhis, die oorspronkelijk uit Pakistan komen. Ook bezoeken we de laatste familie die ‘Rogan art’ beoefent, een unieke textielkunstvorm.
Dag 5 Bhuj, Dhrang mela - Hodka
Waarschijnlijk is het festival nog niet afgelopen en gaan we nog een keer terug naar het dorpje Dhrang, Meestal wordt er op deze dag een paardenrace gehouden en dat zal weer heel mooi zijn om mee te maken.
Vervolgens rijden we vandaag over de vlaktes naar het rustige dorpje Hodka dat in het noorden van de regio ligt. In de omgeving van Hodka wonen verschillende gemeenschappen waaronder de Jat, Ahir, Rabari en Harijan. Maar eerst rijden we via een nieuwe weg door de nu droogvallende zee naar de nederzetting Dholavira wat in de oude Indusbeschaving (vanaf omstreeks 2600 jaar voor Christus) een van de belangrijkste steden was. Onderweg zullen we de uitgestrekte prachtig witte zoutvlaktes zien die hier ontstaan in de droge tijd nadat het water van de zee zich terugtrekt. We logeren in een resort met eenvoudige faciliteiten in sfeervol ingerichte Bhungas. Dit zijn de typische ronde lemen hutten met ingelegde spiegeltjes, zoals je die hier veel zult zien in dit gebied.
Dag 6 Hodka - Mandvi
In de ochtend verlaten we Hodka en gaan we via Bhuj naar de stad Mandvi, aan de zee in het zuiden van Khachchh. Aan de oevers van een modderig riviertje dat hier in de Golf van Kutch uitmondt liggen fascinerende scheepswerven. Daar worden al eeuwen houten vrachtschepen gemaakt, die veelal worden geëxporteerd naar Arabische landen. We logeren in een hotel een stuk buiten het stadje op het landgoed van het mooie Vijay Vilas paleis en als we tijd hebben kunnen we daar ook nog even naar het privé strand.
Dag 7 Mandvi - Bajana, safari in de avond
Vandaag rijden we naar het gebied dat bekend staat als The Little Rann of Kutch waar we in de middag aan zullen komen in ons hotel bij het dorp Bajana. In de namiddag, vroege avond maken we een jeepsafari. In dit natuurgebied, liggend aan het Bajana-meer, leven onder andere wilde ezels, een zeldzame soort, die nog maar op een paar plekken ter wereld voorkomt. Grote kans om er hier kleine kuddes van te zien. Verder kan je gazelles tegenkomen en vele andere soorten kleiner wild en vogels.
Dag 8 Bajana - Junagadh
Junagadh is een prachtig stadje waar erg veel te zien en te ontdekken valt. Het heeft een levendige bazaarwijk en ook veel oude monumenten, vaak wat vervallen maar daardoor misschien ook wel erg sfeerrijk. De stad is vrij compact en nodigt uit om heerlijk rond te dwalen. In de oude straatjes vind je een mix van mooie Hindoetempels en moskeeën, gebouwen in de Victoriaanse stijl en ook een aantal vroeg Boeddhistische monumenten. Aan de rand van het stadje ligt de oude vervallen citadel, met resten van een enorm fort, nu alleen nog bevolkt door vleermuizen, eekhoorntjes en roofvogels.
Dag 9 Junagadh
Een aantal kilometers buiten Junagadh ligt een belangrijk heiligdom voor zowel Hindoes als Jains, Mount Girnar. Het is een oude uitgedoofde vulkaan waar bovenop en langs de rand prachtige tempels staan. Vroeger kon je deze berg alleen wandelend bezoeken langs zo’n 5000 onregelmatige treden maar tegenwoordig is er een kabelbaan die je tot halverwege de berg voert. Van hier heb je een prachtig uitzicht op een rotsplateau wat lager met heel veel mooie Jain tempels. Je kunt nog verder lopen langs de nog resterende 2000 trappen omhoog (en stukken omlaag) naar een hindoe tempel(tje) op een van de vier toppen van de berg. Maar het is zeker zo mooi om van hieruit wandelend af te dalen via de Jaintempels naar beneden. Onderweg zul je veel pelgrims tegenkomen die de hele tocht omhoog wandelend afleggen.
Dag 10 Jundagadh - Sasangir, jeepsafari in de middag
Een korte rit brengt ons vandaag in het Gir Nationaal Park. Dit natuurgebied is uniek omdat dit de enige plek in de wereld waar de Aziatische leeuw nog voorkomt in het wild. Ook leven er ook nog een paar honderd luipaarden. In de middag maken we een safari maken en we hopen natuurlijk een aantal leeuwen en/of luipaarden te zien, maar daar is natuurlijk nooit zekerheid over te geven.
Dag 11 Sasangir, jeepsafari in de ochtend - Diu
In de ochtend is er de mogelijkheid opnieuw een safaririt te maken en daarna rijden we door naar het eilandje Diu dat via bruggen is verbonden met het vasteland. Officieel verlaten we hier de staat Gujarat want Diu vormt samen met Daman een eigen ministaatje. Net als Goa is het een kolonie van Portugal geweest en pas in 1961 is het onderdeel van India geworden maar het heeft daarna een eigen status behouden. Het stadje Diu heeft hier en daar nog een Portugees koloniale sfeer met een enkele (op een na niet meer gebruikte) oude kerken. Het is een populaire weekendbestemming voor Gujaratis die hier van de zee komen genieten maar ook vooral van de verboden vruchten. Terwijl Gujarat een ‘droge’ staat is (alcohol is verboden), is het hier in overvloed beschikbaar, en ook nog eens goedkoop vergeleken bij andere staten in India.
Dag 12 Diu
We logeren in een prettig resort vlakbij het strand waar we heerlijk kunnen bijkomen van onze eerste tien kleurrijke maar drukke dagen in Gujarat. Verder verkennen we het landelijke eilandje en de koloniale binnenstad van Diu en gaan ook naar het kleurrijke vissersplaatsje Vanakbara waar ’s ochtends vroeg een enorme vismarkt wordt gehouden.
Dag 13 Diu - Bhavnagar
Vandaag vertrekken we naar de stad Bhavnagar waarvandaan we morgen het Jain-heiligdom Palitana gaan bezoeken. Aan het einde van de middag kunnen we nog de levendige en drukke bazarwijk van Bhavnagar bezoeken.
Dag 14 Bhavnagar, bezoek Palitana
Aan de rand van het plaatsje Palitana ligt het belangrijkste Jain-heiligdom van India, de heilige heuvel Shatrunjaya. De Jain-religie is in dezelfde tijd ontstaan als het hindoeïsme maar onderscheid zich er sterk van. Hoewel veel waarden binnen het Jainisme ook belangrijk zijn voor Hindoes gaan de Jain een stapje verder en zijn ze ook veel strikter in het naleven ervan. Een erg belangrijke waarde binnen deze religie is geweldloosheid ten opzichte van alle organismen met een ziel. Mensen en dieren moeten met liefde behandeld worden maar men gelooft dat ook bepaalde andere organismen een ziel hebben. Dit resulteert in een aantal strikte voedingsregels waarbij sommige groenten niet gegeten mogen worden. Sommige Jain priesters lopen met mondkapjes en zachte vegertjes voor zich uit over straat, om te zorgen dat geen enkel beestje gedood zou kunnen worden. De meeste Jain wonen in de staten Rajasthan en Gujarat en vanzelfsprekend dat hier ook veel van de belangrijke tempels te vinden zijn. Vaak zijn de tempels gebouwd van helderwit marmer, en meestal met prachtig uitgehouwen beeldsnijwerk.
De tempels van Palitana liggen hoog op een heuvel waarbij heel veel trappen betreden moeten worden. Het is een flinke klim via stenen trappen van zo’n anderhalf uur maar de beloning boven is groot. Boven staan maar liefst 900 grotere en kleinere Jain-tempels, waarvan een aantal met schitterend beeldhouwwerk. Voor wie geen trappen kan lopen is er tegen betaling ook een dholi beschikbaar, een soort van draagstoel waarbij je door vier mannen omhoog gedragen wordt.
Dag 15 Bhavanagar - Ahmedabad, via Lothal
Vandaag rijden we terug naar de oude hoofdstad van Gujarat, Ahmedabad. Sinds 1970 is de nieuwe gebouwde stad Ghandinagar de hoofdstad maar Ahmedabad is nog steeds de belangrijkste stad van de staat. Onderweg maken we nog een bijzondere stop bij een van de vroegste nederzettingen van de wereld, Lothal. In de middag hebben we tijd om alvast wat in Ahmedabad te bezoeken waaronder de ashram waar Ghandi dertien jaar lang zijn hoofdkwartier had in zijn strijd om de onafhankelijkheid van India.
Dag 16 Ahmedabad, heritage walk en bezoek Calico museum
In de ochtend kun je deelnemen aan een interessante ‘heritage walk’ door de oude stad. Onderweg kom je langs een aantal hele mooie haveli’s (koopmanhuizen), moskeeën en dwars door de drukte van de stad. Verder heeft Sibren voor vandaag het Calico textielmuseum op het programma staan, een van de ’s werelds mooiste collecties van modern en antiek handgemaakt textiel. Ook wil hij deze dag een bezoek brengen aan een aantal indrukwekkende stepwells, de monumentale waterputten die je her en der in Gujarat zult tegenkomen.
Dag 17 Ahmedabad - Mount Abu, via Modhera en Patan
Onderweg bezoeken we eerst een prachtig bewerkte ‘stepwell’, gebouwd bij de oude stad Patan. Dit bouwwerk is een paar jaar geleden opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarna bezoeken we de schitterende zonnetempel van Modhera. Deze dateert uit de tijd van de Solanki-dynastie (950-1300). De tempel is zo ontworpen dat op het moment van de zonnewenden, de eerste stralen van de zon op het beeld van Surya (de zonnegod) vallen. Verder naar het noorden zien we het landschap veranderen en in de verte doemen heuvels op. Het overgrote deel van Gujarat is vlak en vrij droog en hier is het ineens heel prettig groen en heuvelachtig. We steken nu even voor een nacht de grens over naar de deelstaat Rajasthan om daar het heuvelplateau Mount Abu te bezoeken.
Dag 18 Mount Abu, bezoek Dilwara tempels - Poshina
Mount Abu ligt op 1220 meter hoogte en is vanwege het prettige koele klimaat een populair vakantieoord vooral voor de mensen in Rajasthan en Gujarat. Maar Mount Abu is ook een belangrijk pelgrimsoord voor de Jain. Even buiten het dorp staan de prachtige Dilwara tempels die vandaag gaan bezoeken. Alle vijf tempels zijn gemaakt van puur wit marmer en heel erg mooi bewerkt.
In de middag verlaten we Rajasthan weer en rijden we naar het leuke plattelandsplaatsje Poshina. Bij voldoende tijd maken we onderweg nog een stop bij een kleurrijke markt en een tempel in het plaatsje Ambaji waar je veel van die verscheidenheid aan mensen zult zien. In Poshina slapen we in het iets eenvoudige maar erg sfeervolle paleishotel van de lokale koninklijke familie.
Dag 19 Poshina, jeeptour platteland
In het gebied rond het plaatsje Poshina wonen verschillende gemeenschappen waaronder de Garasias, Bhils en Rabari’s. In de middag maken we vanuit Poshina een tochtje met jeeps naar een paar erg bijzondere heilige plekken van lokale stammen in de omgeving. Hier staan schrijnen met duizenden terracotta paarden in rijen opgesteld als offerande aan een lokale godheid, een magisch gezicht!
Vanavond begint ook al het Holi festival, het feest van de kleuren dat het begin van de lente markeert en vooral in de noordelijke helft van India wordt gevierd.
Dag 20 Poshina - Jambughoda, bezoek Chul festival (Holi)
Het is vandaag de belangrijkste dag van Holi. Iedereen gaat de straat op en mensen bepoederen elkaar enthousiast met kleuren en gooien verfwater naar elkaar. Dit feest wordt ook in Gujarat uitbundig gevierd. We zullen daar onderweg naar Jambughoda ook vast iets van mee krijgen.
We bezoeken tegen de avond de plaats Chota Udepur waar veel mensen in de omgeving een speciale versie van Holi vieren tijdens het Chul festival.
We overnachten de komende dagen in een prachtig hotel omgeven door natuur.
Dag 21 Jambughoda, bezoek Champaner
Vandaag bezoeken we de fascinerende verlaten moslimstad Champaner, die ook op de Werelderfgoedlijst staat van UNESCO. Overal staan verspreid over een groot gebied prachtige ruïnes van onder andere moskeeën en tombes en een aantal zijn alleen via geitenpaadjes te bereiken..
Tijdens ons verblijf in het oosten van Gujarat zullen we ook een Rathwa dorpje bezoeken en hopelijk kunnen we dan ook een huis bezoeken met Pithora-tekeningen, prachtige rituele wandtekeningen die in ieder jaar in ieder huis van de Rathwas worden aangebracht.
Dag 22 Jambughoda, Kavant festival in Kavant
Een paar dagen na Holi vindt er niet ver van Chota Udepur een bijzonder lokaal festival plaats, het Kavant festival. Het is het oogstfeest van de lokale Rathwa gemeenschap en mensen uit de wijde omgeving van Chota Udepur komen samen in het plaatsje Kavant. De mensen zien er prachtig uit, vrouwen met felgekleurde kleding, waarbij ieder dorp een eigen kleur draagt. Ook trekken er groepen mannen door het dorp. Ze zien er schitterend uit met veren, hoge hoeden, en ze dragen hun traditionele zilveren riemen met koperen bellen die rinkelen tijdens het dansen. Veel van die mannen zijn beschilderd met cirkels op hun lijf en het gezicht met witte stippen. Door de ritmische trommelmuziek en het rinkelen van de bellen hebben de dansen een bijna hallucinerend effect op de toeschouwers.
Dag 23 Champaner - Baroda - Mumbai
Vandaag is het alweer onze laatste dag en we rijden naar de plaats Baroda waar we op een snelle trein stappen naar Mumbai. Na aankomst rijden we door naar de luchthaven waar je in de nacht op het vliegtuig stapt terug naar huis.
Dag 24 Mumbai - Amsterdam
NB we hebben het programma met de nodige zorg samengesteld, maar het kan een enkele keer voorkomen dat we sommige sites op een andere volgorde bezoeken.