...kortweg Ibn Battuta (1304 - 1369) bereisde in de 14de eeuw de hele Islamitische wereld, tot aan haar uiterste grenzen, en soms zelfs verder, tot in China. Afkomstig uit Tanger (Marokko) vertrok de berber Ibn Battuta in het jaar 1325 als pelgrim naar Mekka. Gaandeweg kreeg hij zo de smaak te pakken van het reizen, dat hij alle uithoeken van  de moslimwereld wilde gaan zien. Langs de kusten van Noord Afrika dwaalde hij af naar Damascus alvorens uiteindelijk in Mekka aan te komen. 

Na zijn bezoek aan Mekka maakte hij een rondje door wat nu Irak en Oost Turkije is. Na weer een paar jaar in Mekka doorgebracht te hebben (1328-1331) maakte hij een reis naar Jemen, waar hij scheep ging richting oostkust van Afrika, met als einddoel het eiland Zanzibar. En dat smaakte naar meer: zijn volgende reis bracht hem via Turkije naar de Krim, en over land naar Buchara en Samarkand, klassieke steden aan de eeuwenoude zijderoute, gelegen in het hedendaagse Oezbekistan. Via Afghanistan en Pakistan bereikte hij rond 1334 Delhi, een plaats waar hij lang zou blijven en een aanzienlijke positie als Qadi (rechter) bekleedde. Vanuit India maakte hij nog reizen richting Ceylon (Sri Lanka), Indonesië, Cambodja, en (maar of dit waar is, is omstreden) zelfs naar Peking, China. 

In de jaren 1348-1349 reisde hij via Perzië, Baghdad en Mekka weer terug naar zijn geboortegrond in Marokko. In 25 jaar had hij dus een groot deel van de wereld gezien, maar hij ging nog even door. In 1350 bracht hij een bezoek aan Andalusië, het Moorse Spanje. In de jaren 1352-1354 stak hij tot slot de Sahara door, op zoek naar de Niger, en het roemruchte Timboektoe. 
 
Ibn Battuta legde zijn reizen vast in de Rihla (De Reis), een boek dat lange tijd de belangrijkste bron van kennis over de uithoeken van de wereld bleef. Ibn Battuta wordt daarom ook beschouwd als de grondlegger van de geografie. Men schat dat Ibn Battuta uiteindelijk een vier keer zo lange reis als Marco Polo gemaakt heeft, die hij daar dus ruimschoots mee in de schaduw stelde.

"Reizen - eerst raak je sprakeloos, daarna wordt je een verhalenverteller"

" Reizen - je raakt thuis op 1000 plekken, maar je wordt een vreemdeling in eigen land."

De Britse arabist Tim Mackintosh-Smith, die vanaf zijn studentenjaren in Sana'a, de hoofdstad van Jemen, woont en werkt, heeft een reis gemaakt in de voetsporen van Ibn Battuta. Zijn bijzondere reiservaring verwerkt hij in een trilogie waarvan de eerste twee delen reeds verschenen zijn: Travels With a Tangerine en The Hall of a Thousand Columns. Deze boeken zijn vertaald in het Nederlands als Reizen in de voetnoten van Ibn Battuta en Zaal der Duizend Zuilen. Deel drie, Landfalls, is in 2009 verschenen. De vertaling in het Nederlands laat helaas nog op zich wachten. Inmiddels zijn deze boeken ook door National Geographic tot een documentaire serie reisprogramma's verwerkt, op typisch Engelse wijze gepresenteerd door Tim Mackintosh-Smith zelf.

In 2008 is er een nieuwe uitgave verschenen van De Reis, een uitgave van Uitgeverij Bulaaq. Het betreft een selectie en vertaling van Richard van Leeuwen, die het boek bovendien ruimschoots van aantekeningen heeft voorzien, waardoor het verhaal in een veel breder kader geplaatst wordt, en het voor een breder publiek toegankelijk is gemaakt. Een absolute aanrader! 

"De grootste reiziger aller tijden"

"Hoezo, twintigste-eeuwse reisboeken zijn 'in'? Battuta was pas een reiziger."

"Ongemeen boeiend"