Dag 1    Amsterdam - Muscat

Zoals gebruikelijk is de eerste reisdag ook echt een reisdag. Je hebt in Istanbul ruime tijd voor de overstap, gelegenheid om te eten ook. Even na middernacht kom je pas aan op de luchthaven van Oman. Je schaft je visum aan, en wordt vervolgens naar je hotel in de stad gebracht.

NB Het begin van de reis valt samen met de laatste dagen van de Ramadan. Dat heeft geen gevolgen voor het programma. Zoals altijd met Ramadan kan je overdag beter niet op straat iets eten of drinken, maar restaurants zullen gewoon open zijn. Op dag 4/5 wordt Eid-al-Fitr gevierd, oftewel het Suikerfeest. Wellicht krijgen we daar iets van mee. Omani’s hebben dan een vrije dag, die ze vooral met de familie vieren.

Dag 2    Muscat

Mutrah is het meest levendige deel van de hoofdstad Muscat. Hier vind je de traditionele souks, en het gezelligste deel van de lange boulevard. De dag is ter vrije besteding, maar wellicht ga je er met Sibren op uit om de stad samen te verkennen. Naast de souks en de boulevard ligt ook een bezoek aan Muscat zelf voor de hand. Dat stuk van de stad ligt rond de paleizen van Sultan Qaboos, en hier vind je behalve de regeringsgebouwen ook een aantal interessante musea, waaronder het indrukwekkende Nationale Museum en het Bait al Zubair. Ook een bezoek aan de Grote Moskee van Sultan Qaboos is een aanrader.

Dag 3    Muscat - Wadi Shab - Wadi Tiwi - Sur - Ras el Hadd

Oman is beroemd om zijn mooie wadi's. Deze liggen om het hele Hajjargebergte heen en worden gevoed vanuit de bergen. Aan de voet van de bergen, waar ze uitmonden op de stranden of in de woestijn, in het binnenland, zijn het prachtige groene oases in het verder dorre land. De Wadi Shab is daar een mooi voorbeeld van en een van de eerste die je bezoekt als je Muscat verlaten hebt. Je bezoekt ook kort Wadi Tiwi en daarna is er tijd om even het havenstadje Sur te bekijken dat beroemd is vanwege de dhows die hier vroeger gebouwd werden. Nu is er nog maar een enkele werf actief. Sur speelde vroeger een grote rol in de handel met India. De restanten van twee forten getuigen van de roemrijkere dagen van Sur. Aan het eind van de middag zullen we aankomen in Ras el Hadd, waar we overnachten dicht bij zee. Ras el Hadd is beroemd om zijn schildpaddenstranden, en daar zullen we dus ook een kijkje gaan nemen.

Dag 4   Ras el Hadd - Wadi Bani Khalid - Wahiba Sands

Een rustige dag vandaag met niet te veel kilometers. We draaien het vasteland in, achter de bergen. De eerste stop zal bij de fraaie groene Wadi Bani Khalid zijn. Daarna doemen in het westen de grote zandduinen op van de Wahiba Sands, waar we onder een heldere sterrenhemel in een luxe tentenkamp zullen overnachten. Het laatste stuk daarnaartoe rijden we met jeeps.

Dag 5    Wahiba Sands - markt Ibra - Misfah

Vandaag is er marktdag in Ibra. Deze vindt wekelijks plaats op woensdag, en staat bekend als de Ladies Market. Als man ben je hier ook welkom, maar de handel wordt er inderdaad vrijwel uitsluitend bedreven door vrouwen. Dat maakt dat het een kleurrijk gebeuren is. De markt duurt tot een uur of een 's middags. Aansluitend maken we een mooie wandeling langs de dorpjes Al Munisifeh en Al Kanatar. Daarna rijden we naar het prachtige dorpje Misfah (of Misfat) al Abryeen waar we in een eenvoudig maar erg sfeervol traditioneel huis zullen slapen.

Dag 6    Misfah - excursie markt Sinaw 

Vandaag gaan we weer vroeg uit de veren, want ook vandaag bezoek je een kleurrijke lokale markt, die van Sinaw. Ook hier wordt de toon gezet door bedoeïenenvrouwen in kleurrijke klederdrachten, maar hij is een stuk groter dan die van Ibra. Het belangrijkste verschil is dat er ook een kamelenmarkt bij hoort. Ook ander vee en een keur aan landbouwproducten worden er verhandeld. 's Middags ben je weer terug in Misfah al Abryeen, waar je op je gemak het gemoedelijke dorpje verder kunt verkennen

Dag 7    Misfah - Nizwa, markt en Saiq plateau

In de ochtend gaan we naar een laatste markt, de beroemde vrijdagmarkt van Nizwa. Niet heel groot, maar het speelt zich af op een mooi overzichtelijk terrein. De geiten - daar gaat het in deze markt om - worden in rondjes om het terrein heengeleid, zodat iedereen ze goed kan inspecteren en bieden. Prachtig schouwspel. In de middag rijden we - facultatief - met jeeps via Birkat al Mauz naar de hoogvlakte van Saiq. Dat is niet ver van Nizwa, en we kunnen dan een mooie wandeling maken langs de dorpjes Al Aqr en Al Ain. In vroege avond komen we terug in Nizwa waar we de nacht verblijven.

Dag 8    Nizwa - Bahla - Al Ain - Jebel Shams

We rijden vandaag naar Bahla wat een groot fort heeft, en gaan daarna het nog mooiere Jibreen fort bezoeken. Daarna gaan we op zoek naar de tombes van Al Ain, wat weer aan de rand van de bergen ligt. Aansluitend rijden we de bergen weer in, naar de Jebel Shams, waar we dan aan het eind van de middag aankomen. Hobbelend over pistes baan je je een weg naar boven, omgeven door kale maar imposante bergen. Doel is de Jebel Shams, de berg van de zon, de hoogste top van de Jebel Akhdar zoals dit deel van de Hajjar gebergte heet. De Jebel Shams is ongeveer 3000 meter hoog. Aan de voet van de bergtop, ligt hier een eenvoudig maar wel bijzonder hotel waar je zult overnachten. Dit is waarschijnlijk de enige keer dat je een koelere nacht zult ervaren. Maar de locatie maakt dat echt meer dan de moeite waard. Aan je voeten strekt zich een enorme kloof uit, die ook wel bekend staat als de Grand Canyon van Oman. We zullen hier twee nachten verblijven

Dag 9    Jebel Shams, balcony walk

Een rustige dag in de bergen, met als activiteit de mooie Balcony walk, langs de kloven van de Jebel Shams. Het is een niet moeilijk maar erg spectaculaire wandeling waar we soms letterlijk langs het diepe ravijn lopen. ’s Avonds gaan we weer heerlijk eten in ons hotel.  

Dag 10    Jebel Shams - Bilad Sayt - Wadi Wakan

De tocht voert verder door de bergen. In een van de bergkommen ligt het dorpje Bilad Sayt, omgeven door terrassenbouw. Bij Wadi Wakan, ook een nog in de bergen, overnachten we in een ander berghotelletje.

Dag 11  Wadi Wakan - Wadi Bani Awf - Nakhal - Muscat

We bezoeken de mooie Wadi Bani Awf, inmiddels weer aan de oostkant van de bergen, en de forten van Rustaq en Nakhal. We rijden door naar Muscat waar we morgenochtend vroeg het vliegtuig naar Musandam zullen nemen.

Dag 12  Muscat - vlucht Khasab, Musandam

We nemen al vroeg het vliegtuig naar Khasab, de hoofdstad van Musandam. Musandam is een enclave, de punt van een schiereiland dat door de Verenigde Arabische Emiraten wordt afgesloten van de rest van Oman. De punt van het schiereiland steekt diep de Straat van Hormuz in, en was - en is - van groot strategisch belang. Tot een jaar of tien geleden mocht hier dan ook niemand komen, het was militair gebied. Tegenwoordig zijn er meerdere hotels verrezen, zodat het toerisme zich wel - zij het mondjesmaat - ontwikkelt. Voordeel van per vliegtuig hier aankomen is dat je prachtig vanuit de lucht kunt zien hoe het ligt, en hoe de steile rotsen - het is een soort van fjordenkust - oprijzen uit de azuurblauwe Straat van Hormuz

Dag 13  Khasab, dhow excursie

Om de fjorden van Musandam van dichtbij te bekijken kan je het best een dhow huren, een traditionele houten boot, die eigenlijk bedoeld is voor de handelsvaart. Nog steeds steken veel van de ze traditionele dhows de Straat van Hormuz over om goederen - al dan niet smokkelwaar - over te brengen naar Iran. Wij gebruiken de dhow voor een uitje, waarbij je kans hebt om te zwemmen, en ook om te snorkelen als je dat wilt. Een grote kans dat je hier ook dolfijnen tegenkomt die hier regelmatig opduiken.

Dag 14  Khasab, excursie Jebel Harim - door naar Abu Dhabi

Het achterland van Khasab is behoorlijk bergachtig. Omdat het lange tijd zo geïsoleerd is geweest is het nog een zeer traditioneel gebied, waar veel bedoeïenen nog op traditionele wijze leven. We huren jeeps om dit stuk van Musandam te gaan verkennen. We trekken daar een halve dag voor uit en rijden daarna in de tweede helft van de middag door richting Abu Dhabi. Misschien wel een heel groot contrast, dit komend bezoek aan de Emiraten, maar dat maakt het eind van deze reis juist zo rijk. 

Dag 15  Abu Dhabi - Dubai

Dubai is natuurlijk het emiraat dat de meeste aandacht trekt, maar Abu Dhabi is de formele hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Ook hier is dus heel veel geld gestopt in het ontwikkelen van een nieuwe stad. Veel pronkarchitectuur en veel prestigeobjecten, waar het nog in aanbouw zijnde ‘Louvre’ en de Formule1-baan wellicht de bekendste zijn. We bezoeken hier ook de prachtige Sheikh Zayed Grand Mosque. Deze moskee is een van de grootste ter wereld en heeft 1000 pilaren, 82 koepels en 4 minaretten en de binnenkant is bijna helemaal opgetrokken in wit marmer met op de vloeren sierlijke bloemmotieven. De moskee is genoemd naar de oprichter en eerste president van de Verenigde Arabische Emiraten en hij ligt hier ook begraven. Ook hier ga je dus met eigen ogen zien wat oliedollars vermogen.

Aan het eind van de dag maken we de - korte - transfer naar Dubai. Uiteraard hebben we een hotel met airco geboekt in het hart van de stad, en op een steenworp van de belangrijkste metrolijn.

Dag 16  Dubai

Dubai heeft zichzelf opgestuwd in de vaart der volkeren, opgestuwd op de krachtbron van schier eindeloze oliedollars. Dubai is misschien tot nu toe het meest iconische beeld van de 21ste eeuw. Het straalt succes uit, en overal ter wereld dromen lokale en nationale overheden van vergelijkbare ontwikkelingen. Het is een merkwaardige wereld, gebouwd op een plek in de woestijn met een ongenadig klimaat, en geen drup zoet water in de verre omtrek te bekennen. Een wereld van airco gebouwen, waartussen men zich beweegt in airco auto's en airco metro's. Alles groter dan groot, en je kan het zo gek niet bedenken of het is er. Wil je schaatsen aan het eind van deze reis, dat kan dus. Is dit een gekunstelde wereld die gedoemd is te imploderen, zodra de oliebronnen uitdrogen, of is dit echt wat ze zelf denken dat het is: de eerste metropool van de 21ste eeuw. Leuke vragen om over na te denken als je er rond gaat kijken. 

Dag 17  Dubai - Amsterdam

Vanuit Dubai vlieg je weer terug naar Amsterdam.