de Noordelijke Kaukasus

met Edwin Trommelen

in prijs verlaagd! eerste deelnemers genoteerd
Abchazië

We vliegen op Sotsji aan de Zwarte Zee, maar gaan daarna al snel naar Abchazië. Hier verlaten we Rusland voor even, en bezoeken deze afvallige republiek, die officieel bij Georgië hoort. In de jaren negentig heeft het zich echter afgescheiden van dat land en de onafhankelijkheid uitgeroepen. Die wordt overigens door bijna geen enkel land erkend, behalve door Rusland. We bezoeken hier onder andere de havenstad Sukhumi, ooit zo mooi beschreven door Konstantin Paustovskij.


Dit deel van het programma kan eventueel uit de reis gehaald worden, als je de reis te duur vindt. De korting bedraagt dan € 1200. Je begint dan op dag 5 (1 augustus) met een vlucht naar Sotsji, als de groep daar ook weer terugkeert.


Karatsjaj-Tsjerkessië

Vanuit Sotsji reizen we vervolgens door de provincie Krasnodar om op dag 8 bij de eerste van de genoemde kleine deelrepublieken terecht te komen: Karatsjaj-Tsjerkessië. We volgen kleine wegen soms meer in de bergen, soms aan de rand daarvan. Onderweg doen we tal van kleine dorpen aan en genieten van het fraaie landschap. Na vier reisdagen is Pyatigorsk, een rustpunt.


Kabardino-Balkarië en Noord-Ossetië

Kabardino-Balkarië doorkruisen we relatief snel, en ons volgende rustpunt is Vladikavkaz, de hoofdstad van Noord-Ossetië. Hier komen we ook het diepst de bergen in. Noord-Ossetië is veel van de ellende die Zuid-Ossetië getroffen heeft bespaard gebleven, al waren de jaren negentig hier ook roerig. Zuid-Ossetië, dat ligt aan de zuidkant van de bergen, in Georgië dus, wordt nog steeds door Rusland bezet. Waar Abchazië bezoeken nog mogelijk is, is Zuid-Ossetië nog steeds zo goed als van de buitenwereld afgesloten.


Ingoesjetië en Tsjetsjenië

Ook Ingoesjetië doorkruisen we in een dag, het is maar een smal republiekje. Vervolgens komen we terecht in Grozny. Grozny is natuurlijk een van de grootste slachtvelden geweest van de roerige jaren negentig, begin jaren 2000. Pas na het aantreden van Poetin, en zijn pact met Ramzan Kadyrov is de rust hier weergekeerd. Inmiddels is de stad grotendeels herbouwd, in de protserige stijl die je wel vaker tegenkomt bij regio's die het economisch voor de wind gaat in Rusland en omstreken. Waar die rijkdom vandaan komt, tsja.


Dagestan

Dagestan is de grootste van de Noord-Kaukasische republieken. En ook de etnisch meest diverse. Waar de meeste andere republieken een of maximaal twee volkeren binnen hun grenzen tellen, zijn dat er in Dagestan wel  zes, (de Nogay, de Avar, de Kumyk, de Lak, de Dargin en de Lezghin) en dat nog afgezien van de aanwezigheid van Russen, Azeri en vast nog wel zo het een en ander. Dagestan is dan ook hier en daar zeker nog onrustig, maar die streken zullen we dan ook niet aandoen. Hier eindigen we onze reis met een paar dagen in de bergen en in het oudste stadje van Rusland, Derbent, aan de Kaspische Zee.


Wie gaat er mee op deze bijzondere ontdekkingsreis?de Noordelijke Kaukasus met Edwin Trommelen  


Reisdatum:     28 juli - 17 augustus, 21 dagen inclusief Abchazië

                        1 - 17 augustus 2018, 17 dagen, zonder Abchazië


Reissom:        € 5.495 (zonder Abchazië: € 4.495)


Het aantal deelnemers is minimaal 6 en maximaal 10 


Reiscode 180728 NKA  in prijs verlaagd! eerste deelnemers genoteerdKlik hier voor de uitgebreide reisbeschrijving

Zelf zegt Battuta Reizen over deze reis:


“Soms komen er dingen op je pad die je niet verwacht. Battuta Reizen werd vorig jaar getipt door een bevriende reisleider, Michel, die voor een Amerikaanse reisorganisatie reizen begeleid. Hij vertelde over een reis naar de Noordelijke Kaukasus, van Abchazië naar Dagestan. Nou hadden we wel eens wat over deze uithoek van Rusland gelezen, en ons altijd verbaasd over al die kleine deelrepublieken met hun eigen kleine volken. Maar we waren ons ook bewust van hoe roerig de geschiedenis van deze regio de afgelopen decenia verlopen is. Noem namen als Tsjetsjenië, Grozny en Dagestan en men denkt direct aan de strijd die zich hier heeft afgespeeld. Om die reden hadden we nog niet serieus nagedacht over reizen daar naartoe. Maar de situatie blijkt behoorlijk gestabiliseerd - vraag niet hoe, dat is natuurlijk een andere zaak, zeker als het over Tsjtsjenië gaat - en reizen zijn zeer wel mogelijk.


Michel vertelde over de Moskoviet Dmitry Lemeshev, die de regio al jaren bereist en er een grote voorliefde voor heeft opgevat en er nu ook al een paar jaar reizen uitvoert. Van zijn uitgebreide netwerk van lokale contacten gaan we gebruik maken om ook deze reis uit te voeren. Michel zelf heeft afgelopen jaar deze reis gedaan met een groep Amerikanen, en het was zeer de moeite waard. Hoewel wij dit dus als eersten met een Nederlandse groep gaan doen, en het in die zin een pilotreis is, is er wel een degelijk staand netwerk van de lokale organisatie. Uiteraard gaat er ook een lokale Engelssprekende gids met ons mee.”

    25


Reisprogrammadag 1   Amsterdam - Sotsji


dag 2   Sotsji - Gagra


dag 3   Gagra - Pitsunda - New

            Athos - Sukhumi


dag 4   Sukhumi


dag 5   Sukhumi - Sotsji


dag 6   Sotsji - Mezmay


dag 7   Mezmay - Arkhyz


dag 8   Arkhyz - Pyatigorsk


dag 9   Pyatigorsk


dag 10  Pyatigorsk - Tsey


dag 11  Tsey - Vladikavkaz


dag 12  Vladikavkaz


dag 13  Vladikavkaz - Grozny


dag 14   Grozny - Kezenoy-am


dag 15   Kezenoy-am - Gunib


dag 16   Gunib


dag 17   Gunib - Kubachi


dag 18   Kubachi  - Derbent


dag 19   Derbent


dag 20   Derbent - Makhachkala-

             Moskou


dag 21   Moskou - Amsterdam

reisbeschrijvingBattuta_Reizen_-_Groepsreis_Rusland_-_de_Noordelijke_Kaukasus_met_Edwin_Trommelen_-_reisbeschrijving.htmlBattuta_Reizen_-_Groepsreis_Rusland_-_de_Noordelijke_Kaukasus_met_Edwin_Trommelen_-_reisbeschrijving.htmlshapeimage_1_link_0
boekingsformulierBattuta_Reizen_-_Boekingsformulier_groepsreis_groep.htmlBattuta_Reizen_-_Boekingsformulier_groepsreis_groep.htmlshapeimage_2_link_0

Edwin Trommelen (Kaatsheuvel 1963) studeerde Slavische Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, met Russisch als hoofdvak. Na zijn afstuderen heeft hij in diverse branches gewerkt als tolk/vertaler, als reisleider en als researcher of producer van documentaires. Vrijwel altijd speelde Rusland of een van de andere landen van de voormalige Sovjet-Unie een centrale rol. Hij heeft meer dan vijftig reizen in de regio gemaakt en hem helemaal doorkruist: van Batumi tot Vladivostok en van het Aralmeer tot het Bajkalmeer.


Eind jaren negentig is hij zelf documentaires gaan maken. Als regisseur maakte hij onder meer Terug naar het Kamp (2000), Achter de Zwarte Bergen (2006) en Stemmen uit de Toendra – De laatste der Joekagieren (2013). In 2010 is zijn boek Davaj! De Russen en hun wodka verschenen, dat lovende recensies heeft gekregen. In 2012 werd in de VS de Engelse vertaling gepubliceerd. In 2017 verscheen zijn tweede boek: over de Russische spoorlijn BAM (Bajkal Amoer Magistral), het ‘kleine’ broertje van de Transsiberië Express in Ruslands Verre Oosten.

© Battuta Reizen 2007-2018Battuta_Reizen_-_Over_Battuta_Reizen.html
Rusland Battuta_Reizen_-_Reizen_naar_Rusland_en_Siberie.htmlBattuta_Reizen_-_Reizen_naar_Rusland_en_Siberie.htmlshapeimage_5_link_0
overige reizen naar RuslandBattuta_Reizen_-_Reizen_naar_Rusland_en_Siberie.htmlBattuta_Reizen_-_Reizen_naar_Rusland_en_Siberie.htmlshapeimage_6_link_0
reizen met een gezicht
groepsreizenBattuta_Reizen_-_Reizen_met_een_gezicht.htmlBattuta_Reizen_-_Reizen_met_een_gezicht.htmlshapeimage_7_link_0
individuele reizen
op maatBattuta_Reizen_-_groepsreizen_-_individuele_reizen_-_reizen_op_maat.htmlBattuta_Reizen_-_groepsreizen_-_individuele_reizen_-_reizen_op_maat.htmlshapeimage_8_link_0