25De goelag archipel deel 1

met Edwin Trommelen

gegarandeerd vertrekEerder maakte Edwin Trommelen voor Battuta Reizen al een mooie reis langs de BAM-spoorlijn, die dit jaar overigens in reprise gaat. De komende twee jaar gaan we samen twee spannende reizen uitvoeren rond het thema van de goelag archipel.


Goelag. Je krijgt er de koude rillingen van. Goelag-archipel, de naam die Solzjenitsyn heeft gegeven aan de talrijke ‘werk- en heropvoedingskampen’ - als eilanden in de zee die Sovjet-Unie heette. Officieel staat Goelag, opgericht in 1930, voor Glavnoje Oepravlenije Lagerej, hetgeen Hoofd Bestuur van de Kampen betekent, bij Solzjenitsyn ook wel Hoofdirectoraat genoemd. In 1960 werd de Goelag opgeheven en kwam het beheer van de resterende kampen onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (MVD). De schattingen hoeveel mensen de Goelag bevolkte lopen uiteen: Anne Applebaum spreekt in haar standaardwerk over 18 miljoen gevangenen.


Omdat het territorium van de Goelag net zo groot is als de Sovjet-Unie zelf, hebben we de Goelagreis in twee delen geknipt: bij de eerste reis ligt de nadruk op Europees Rusland en op het ontstaan van de Goelag; het tweede deel focust zich op Siberië en de steppe van Kazachstan en gaat cynisch gezegd over het ‘hoogtepunt’ van de Goelag in de latere jaren dertig. Beide keren eindigt de reis in Moskou, alwaar we in het Goelagmuseum onze ervaringen kunnen resumeren. De tweede reis staat gepland voor 2020.


Natuurlijk staan de reizen in het teken van Stalins strafkampen, in dat kader bezoeken we musea, woonhuizen, kampen en andere sporen die de Goelag heeft achtergelaten. Met een accent op de literatuur die de kampen indirect hebben voortgebracht. Maar onze interesse reikt verder dan alleen de Goelag: we staan open voor de pracht en praal van Moskou en Sint-Petersburg, de natuur van de Solovki en de tajga op Kolyma. Daarom staat ook zeker vrije tijd tot onze beschikking – want ja, de Hermitage – om maar iets te noemen – laat je niet zomaar links liggen.


Ga dus mee op onze duik in de duistere geschiedenis van de Sovjet-Unie….wie durft?De goelag archipel deel 1 met Edwin Trommelen    


Reissom:         € 3.995   gegarandeerd vertrek


Reisdatum:25 juni - 13 juli 2017, 19 dagen


Reiscode:         190625 GOE


Het aantal deelnemers is minimaal 6 en maximaal 12  


Klik hier voor de uitgebreide reisbeschrijvingReisprogramma
dag 1   Amsterdam - Vilnius


dag 2   Vilnius


dag 3   Vilnius - nachttrein St.

            Petersburg


dag 4   aankomst St. Petersburg


dag 5   St. Petersburg


dag 6   St. Petersburg - dagtrein

            Petrozavodsk


dag 7   Petrozavodsk -

            Mevezjegorsk


dag 8   Mevezjjegorsk -

            Rabocheostovsk


dag 9   Rabocheostovsk - ferry naar

           Solovetski eilanden


dag 10   Solovetski eilanden


dag 11   Solovetski eilanden -

              avondferry naar

              Rabocheostovsk

        

dag 12   Rabocheostovsk - nachttrein Vologda


dag 13   aankomst Vologda


dag 14   Vologda - nachttrein - Perm


dag 15   avond aankomst Perm


dag 16   Perm, excursie Koetsjino


dag 17   Perm - vlucht Moskou


dag 18   Moskou


dag 19   Moskou - Amsterdam

boekingsformulierBattuta_Reizen_-_Boekingsformulier_groepsreis_groep.htmlBattuta_Reizen_-_Boekingsformulier_groepsreis_groep.htmlshapeimage_1_link_0

Edwin Trommelen (Kaatsheuvel 1963) studeerde Slavische Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, met Russisch als hoofdvak. Na zijn afstuderen heeft hij in diverse branches gewerkt als tolk/vertaler, als reisleider en als researcher of producer van documentaires. Vrijwel altijd speelde Rusland of een van de andere landen van de voormalige Sovjet-Unie een centrale rol. Hij heeft meer dan vijftig reizen in de regio gemaakt en hem helemaal doorkruist: van Batumi tot Vladivostok en van het Aralmeer tot het Bajkalmeer.


Eind jaren negentig is hij zelf documentaires gaan maken. Als regisseur maakte hij onder meer Terug naar het Kamp (2000), Achter de Zwarte Bergen (2006) en Stemmen uit de Toendra – De laatste der Joekagieren (2013). In 2010 is zijn boek Davaj! De Russen en hun wodka verschenen, dat lovende recensies heeft gekregen. In 2012 werd in de VS de Engelse vertaling gepubliceerd. Voorjaar 2017 verschijnt zijn tweede boek: over de Russische spoorlijn BAM (Bajkal Amoer Magistral), het ‘kleine’ broertje van de Transsiberië Express in Ruslands Verre Oosten.


Zelf zegt Edwin over deze reis:


““Mijn interesse voor de Goelag ontstond ergens eind jaren tachtig, toen ik de ‘dissidente’ dichter Nizametdin Achmetov leerde kennen die net uit het kamp was vrijgelaten. Dankzij hem ging ik memoires en verhalen van andere schrijvers over de Goelag lezen. Solzjenitsyn en zijn Goelag-Archipel kende ik natuurlijk, maar er bleken er veel meer te zijn die adembenemende literatuur hadden geschreven, met helemaal aan de top Varlam Sjalamov.


Rond de millenniumwisseling heb ik moderne strafkampen bezocht, in Mordovië – dat was natuurlijk al geen Goelag meer, en het ging ook niet meer om politieke gevangenen. Desalniettemin herkende ik veel uit wat ik had gelezen. Ik zal tijdens de reis proberen om de twee documentaires te tonen die ik daar heb gemaakt.

En: van de plekken die we aandoen tijdens deze reis is er een aantal nieuw voor mij, en het betreden van nieuwe gronden maakt, dat ik me extra op deze reis verheug!”

© Battuta Reizen 2007-2019Battuta_Reizen_-_Over_Battuta_Reizen.html
Rusland & Siberië Battuta_Reizen_-_Reizen_naar_Rusland_en_Siberie.htmlBattuta_Reizen_-_Reizen_naar_Rusland_en_Siberie.htmlshapeimage_4_link_0
overige reizen naar RuslandBattuta_Reizen_-_Reizen_naar_Rusland_en_Siberie.htmlBattuta_Reizen_-_Reizen_naar_Rusland_en_Siberie.htmlshapeimage_5_link_0
reizen met een gezicht
groepsreizenBattuta_Reizen_-_Reizen_met_een_gezicht.htmlBattuta_Reizen_-_Reizen_met_een_gezicht.htmlshapeimage_6_link_0
individuele reizen
op maatBattuta_Reizen_-_groepsreizen_-_individuele_reizen_-_reizen_op_maat.htmlBattuta_Reizen_-_groepsreizen_-_individuele_reizen_-_reizen_op_maat.htmlshapeimage_7_link_0