Iraaks Koerdistan

Now Ruz Special

met Judit Neurink


Judit Neurink heeft vele jaren in Iraaks Koerdistan gewoond en gewerkt. In Suleymania trainde zij journalisten en gaf mediatraining aan politici. Daarna richtte zij zich vanuit Erbil op de promotie van Koerdistan als toeristische bestemming. De afgelopen jaren echter brachten de actualiteiten haar weer volledig terug naar het journalistieke handwerk. De neerslag daarvan vind je in haar boeken van de afgelopen jaren: De oorlog van ISIS (2015); De vrouwen van het kalifaat (2015); Vrouwen overleven ISIS (2017). Kort voor die periode schreef zij de roman De Joodse bruid (2014), dat zich ook in Iraaks Koerdistan afspeelt. 

In 2019 pakken we de draad weer op om Iraaks Koerdistan te verkennen. We doen dat half maart, omdat op 20 maart Now Ruz wordt gevierd, het Koerdisch nieuwjaar. We maken deze dag mee in Akre en in Shaklawa. Dat wordt hier buitenshuis gevierd, op straat dus, met veel vermaak en lekker eten.


Erbil, hoofdstad van Koerdistan

De reis begint in Erbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan en het economische hart van de regio. De wenkende perspectieven van het nieuwe Dubai echter, van een paar jaar geleden, hebben wel plaats moeten maken voor de realiteit van de naburige oorlog en de bijbehorende vluchtelingenproblematiek. In Erbil maak je kennis met het nieuwe Koerdistan, maar je dwaalt ook door de historische citadel en de zo goed als verdwenen joodse wijk. Uitgaan doe je vooral in de rijkere christelijke wijk Ainkawa.


Religieuze smeltkroes

Koerdistan is overwegend Islamitisch natuurlijk, maar en route naar Duhok maak je kennis met het vroegere christelijke toevluchtsoord Al Qosh, waar ook een van de weinige resten van een synagoge te bezoeken is, en het fraai gelegen Rabban Hormizd klooster. En een dag later bezoek je Lalesh, een bergdorp dat een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van de Yezidi's. Dat bezoeken we uitgebreid, met oog op de interessante en soms heftige geschiedenis, ook de recente.


Bergen en meren

Landschappelijk is Koerdistan natuurlijk bergachtig, met golvende landschappen en mooie meren. Naar het noorden toe worden de bergen hoger en ruiger. Met name de routes op dag 4 en 5 voeren je door deze mooie landschappen.


Suleymania, het culturele hart

Het laatste gedeelte van de reis speelt zich af in en in de nabije omgeving van Suleymania. De stad zelf heeft de meest traditionele bazar van Iraaks Koerdistan, maar we gaan ook een dag op excursie naar de bergdorpen Barzinje en Penjwin, eindigend op de top van Azmar, Judits favoriete plek voor een picknick met uitzicht op de stad Suleymania.


Al met al biedt deze reis een bijzondere inkijk in Iraaks Koerdistan en kom je heel veel te weten over de lokale geschiedenis en de actualiteit, omdat Judit als geen ander daar alles over kan vertellen!Iraaks Koerdistan Now Ruz Special met Judit Neurink


Reissom:     € 2.175


Reisdata:     17 - 24 maart 2019, 8 dagen

                                            

Het aantal deelnemers is minimaal 6 en maximaal 12


Reiscode     190317 IRK    Klik hier voor de uitgebreide reisbeschrijving    25ReisprogrammaDag 1  Amsterdam - Erbil


Dag 2  Erbil, citadel, Joodse

            wijk, Ainkawa


Dag 3  Erbil - Al Qosh -

            Duhok


Dag 4  Duhok - Lalesh - Akre

            - Shaklawa 

            (Now Ruz)


Dag 5  Shaklawa - Gali Ali

            Beg - Dukanmeer -

            Suleymania


Dag 6  Suleymania, exursie

            Barzinje, Penjwin en

            Azmar


Dag 7  Suleymania, Rode

            Gevangenis -

            Koya - Erbil


Dag 8  Erbil - Amsterdam

overige reizen IrakBattuta_Reizen_-_Reizen_naar_Irak.htmlBattuta_Reizen_-_Reizen_naar_Irak.htmlshapeimage_1_link_0
IrakBattuta_Reizen_-_Reizen_naar_Irak.html
reisbeschrijvingBattuta_Reizen_-_Groepsreis_Irak_-_Iraaks_Koerdistan_met_Judit_Neurink_-_reisbeschrijving.htmlBattuta_Reizen_-_Groepsreis_Irak_-_Iraaks_Koerdistan_met_Judit_Neurink_-_reisbeschrijving.htmlshapeimage_3_link_0
boekingsformulierBattuta_Reizen_-_Boekingsformulier_groepsreis_groep.htmlBattuta_Reizen_-_Boekingsformulier_groepsreis_groep.htmlshapeimage_4_link_0


De reis zal worden begeleid door Judit Neurink.


Judit Neurink is de initiator van onze reizen naar Iraaks Koerdistan. Zij woonde en werkte jarenlang in Suleymania, en later in Erbil. Zij heeft als journaliste van de dagbladen Trouw en de Standaard het voortouw genomen om daar een trainingsprogramma op te zetten voor journalisten en media in Iraaks Koerdistan.


Het Independent Media Centre in Kurdistan trainde journalisten van alle media, gaf workshops aan fotografen, Internetcursussen aan krantenwebsites en mediatraining aan politici.  Judit heeft haar werkzaamheden voor het IMCK in 2012 afgesloten.


De jaren die volgden stonden in het licht van de opkomst van IS, die op een goed moment ook aan de poorten van Koerdistan Erbil stonden. Judit heeft veel geschreven over de opkomst van IS en in hetr bijzonder over het lot van de vrouwen onder IS, en het lot van de Yezidi.


Zij richt zich nu meer op het ontwikkelen van het toerisme in deze regio. Daaronder valt ook het recruteren en trainen van gidsen. Lokale gidsen bestaan er tot nog toe niet, dit is een deel van de toeristische infrastructuur die wij mee helpen opbouwen.


Deze activiteit heeft de afgelopen jaren moeten wijken voor de verslaggeving van de oorlog tegen IS. Maar nu het stof neerdaalt, wil Judit, en wij ook, graag weer het reizen naar Iraaks Koerdistan oppakken.

Zelf zegt Judit over deze reis:“Iraaks Koerdistan is een land dat je pakt. De mensen, de natuur, het feit dat er altijd wel iets gebeurt en vooral ook de snelle veranderingen maken het een bijzonder reisdoel. Veel van mijn gasten (voor de toeristen waren dat mijn collega's) willen dan ook terugkomen. En ik heb er na meer dan tien jaar nog lang geen genoeg van. Het waarom daarvan, zal ik graag laten zien tijdens deze bijzondere kennismaking met Koerdistan."

reizen met een gezicht
groepsreizenBattuta_Reizen_-_Reizen_met_een_gezicht.htmlBattuta_Reizen_-_Reizen_met_een_gezicht.htmlshapeimage_6_link_0
individuele reizen
op maatBattuta_Reizen_-_groepsreizen_-_individuele_reizen_-_reizen_op_maat.htmlBattuta_Reizen_-_groepsreizen_-_individuele_reizen_-_reizen_op_maat.htmlshapeimage_7_link_0