25Tamil Nadu

reis langs de tempels van Zuid-India

met Alexander Reeuwijk

eerste deelnemers genoteerd


De Indiase samenleving is doordesemd van het geloof. Toch is het moeilijk om deze geritualiseerde maatschappij echt te doorgronden. Voor wie zich toch wil verdiepen in het hindoeïsme is de deelstaat Tamil Nadu de ideale plaats. De indrukwekkende tempels zijn levendig, de festivals kleurrijk en de mensen zeer toegankelijk. Daarnaast heeft de staat een grote Nederlandse, Franse en Britse koloniale geschiedenis en mooie natuurgebieden. Kortom, Tamil Nadu is ideale deelstaat om de Indiase samenleving en de koloniale geschiedenis te doorgronden.


Mahabalipuram

We beginnen onze reis in het kustdorpje Mahabalipuram, zestig kilometer ten zuiden van Chennai, aan de Golf van Bengalen. Het dorp is beroemd vanwege zijn shoretemples en zijn monolithische monumenten, waaronder De geboorte van de Ganges en De boetedoening van Arjuna, mythologische vertellingen uit het hindoeïsme. De sculpturen dateren uit de zevende eeuw en zijn mooie voorbeelden van Dravidiaanse kunst. Van hieruit maken we een dagtocht naar Kanchipuram, de voormalige hoofdstad van tal van middeleeuwse koninkrijken en een belangrijke bedevaartsplaats voor aanhangers van de god Shiva.


Pondicherry

De Fransen hadden één stadskolonie in India, Pondicherry een stad zeventig kilometer ten zuiden van Mahabalipuram. Hier wapperde een kleine drie eeuwen de Franse driekleur boven de huizen. En dat is nog steeds te zien. In de oude wijk hebben de straten Franse namen, zijn de stadsvilla’s omgebouwd tot mooie boetiekhotels en hangt de paarse en witte Bougainville over de muren. In de avond wordt de boulevard voor verkeer afgesloten en is dit de plaats om in de zeewind af te koelen. In de Franse wijk zit ook mijn favoriete beeldenmaker. We gaan samen met hem naar zijn werkplaats buiten de stad, waar we een uitleg krijgen over hoe de traditionele Cholabeelden worden gemaakt.


Chidambaram

Een van de bekendste goden van het hindoeïstisch pantheon is Nataraja, de dansende Shiva in een krans van vuur. Volgens de hindoeïstische overlevering heeft hij dat gedaan in Chidambaram. Op de plaats staat de machtige Natarajatempel, een van de laatste private tempels, gerund door de Dikshitars, een bramaanse familie, waarvan de mannen zijn te herkennen aan een knot aan de linkerzijde van het hoofd.

Tweemaal per jaar wordt in de tempel een groot festival gevierd, waarin zijn beeld buiten de tempel wordt getoond en vervolgens wordt aanbeden in de zaal van 1000 pilaren. Het festival trekt pelgrims uit alle delen van het land. Het Marghazhi Thiruvaadhirai valt dit jaar in de eerste dagen van januari 2018 en vormt de kern van deze reis.


Thanjavur

Thanjavur is de voormalige hoofdstad van het Chola imperium, dat in de middeleeuwen een machtig Zuid-Indiaas rijk was. In deze periode ontstond ook de bronzen beeldencultuur. In het museum, dat is gehuisvest in het paleis, is een van de mooiste collecties Chola bronzen te zien. De conservator en de restaurator van de collectie leiden ons rond en leggen uit wat de betekenissen van de beelden zijn.

Een ander hoogtepunt uit de Chola periode in Thanjavur is de immense brihadeeswarar tempel, een duizend jaar oude tempel die nog steeds in functie is. We bezoeken de Shivatempel en bekijken de fresco’s en de sculpturen die opvlammen in het middaglicht. 


Madurai

De beroemdste tempel in Zuid-India is ongetwijfeld de Meenakshi Amman tempel in Madurai, gewijd aan de godin Parvati, de vrouw van Shiva. Het is een compleet dorp middenin de stad. Op grote afstand zijn de gopurams, de met tienduizenden beelden versierde toegangspoorten, al te zien. Binnenin lopen we verschillende deeltempels af, spreken met priesters en proberen we enkele rituelen te doorgronden. Om 21 uur klingelt de tempelbel en wordt Shiva in een palankijn naar Parvati gedragen, zodat ze samen de nacht door kunnen brengen. De goden moeten immers ook slapen.


Pulicat

Ten noorden van Chennai, op de grens van Tamil Nadu en aan het vogelrijke Pulicatmeer, ligt het vissersstadje Pulicat. In de zeventiende eeuw was dit de belangrijkste plaats van de VOC aan de oostkust. Hier stond dominee Abraham Rogerius op de kansel, de schrijver van de eerste serieuze westerse verhandeling over het hindoeïsme. We bezoeken de Nederlandse begraafplaatsen, de kerken en varen over het pulicatmeer, op zoek naar de ibissen, flamingo’s en tal van andere watervogels.


Chennai

We eindigen de reis in Chennai, de hoofdstad van de deelstaat Tamil Nadu. De miljoenenstad herbergt de beste musea, levendige tempelcomplexen en goede restaurants. Hier ontmoeten we ook de Indiase schrijfster Meena Kandasamy en kunnen we in gesprek met haar over haar laatste roman. In Zigeuner godin schrijft ze over een kaste gerelateerd bloedbad in het dorp Kilvenmani in het district Thanjavur.Tamil Nadu, reis langs de tempels van Zuid-India met Alexander Reeuwijk    


Reissom: € 3.395


Reisdatum: 25 december - 15 januari 2017, 22 dagen

 

Het aantal deelnemers is minimaal 6 en maximaal 12


Reiscode 171225 RMG     Klik hier voor de uitgebreide reisbeschrijving
ReisprogrammaDag 1   Amsterdam - Chennai


Dag 2   Aankomst Chennai -

            Mahabalipuram


Dag 3   Mahabalipuram


Dag 4   Mahabalipuram


Dag 5   Mahabalipuram -

            Pondicherry


Dag 6   Pondicherry

Dag 7   Pondicherry - Chidambaram

            Nataraja festival

Dag 8   Chidambaram

            Nataraja festival

Dag 9   Chidambaram

            Nataraja festival

Dag 10  Chidambaram -

            Kumbakonam

Dag 11  Kumbakonam

Dag 12  Kumbakonam

Dag 13  Kumbakonam - Thanjavur

Dag 14  Thanjavur


Dag 15  Thanjavur - Madurai

Dag 16  Madurai

Dag 17  Madurai

Dag 18  Madurai - Chennai

Dag 19  Chennai

Dag 20  Chenai

Dag 21  Chennai - Amsterdam


Dag 22  Aankomst Amsterdam

reisbeschrijvingBattuta_Reizen_-_Groepsreis_India_-_Tamil_Nadu_met_Alexander_Reeuwijk_-_reisbeschrijving.htmlBattuta_Reizen_-_Groepsreis_India_-_Tamil_Nadu_met_Alexander_Reeuwijk_-_reisbeschrijving.htmlshapeimage_1_link_0
boekingsformulierBattuta_Reizen_-_Boekingsformulier_groepsreis_groep.htmlBattuta_Reizen_-_Boekingsformulier_groepsreis_groep.htmlshapeimage_2_link_0

De reis zal worden begeleid door

Alexander Reeuwijk.


Alexander Reeuwijk is schrijver en reiziger, met een voorkeur voor India, geschiedenis en oude reisverhalen.


Sinds zijn eerste bezoek aan het Indiase subcontinent in 1998 is hij er achttien keer terug geweest en bezocht ook omringende landen als Bangladesh, Sri Lanka en Myanmar.


Momenteel werkt hij aan een boek over India, het hindoeïsme en de Indiërs. Dit boek wordt in 2018 verwacht.

Hiervoor reisde hij specifiek naar de grote tempelsteden, studeerde hij Hindi en maakte hij vele vrienden. Tijdens deze reis door Zuid-India deelt hij zijn kennis en laat je kennismaken met de mensen met wie hij veel optrekt.


Een andere reisliefde is Iran. Hierover schreef hij het in 2015 gepubliceerde en goed ontvangen Achter de sluier het land.


Voorafgaand aan de reis is er een kennismakingsbijeenkomst waarbij Alexander aan de hand van oude reisboeken meer over de reis zal vertellen. En op reis kan je dagelijks een lezing van hem verwachten over de diverse onderwerpen die tijdens de reis aan bod komen.

© Battuta Reizen 2007-2017Battuta_Reizen_-_Over_Battuta_Reizen.html
reizen met een gezicht
groepsreizenBattuta_Reizen_-_Reizen_met_een_gezicht.htmlBattuta_Reizen_-_Reizen_met_een_gezicht.htmlshapeimage_5_link_0
individuele reizen
op maatBattuta_Reizen_-_groepsreizen_-_individuele_reizen_-_reizen_op_maat.htmlBattuta_Reizen_-_groepsreizen_-_individuele_reizen_-_reizen_op_maat.htmlshapeimage_6_link_0

Zelf zegt Alexander over deze reis:


“De Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu staat bekend om haar vele immense tempelcomplexen, uitbundig versierd met beelden in zuurstokkleuren. Ik weet nog goed dat ik voor het eerst zo’n tempel bezocht, twintig jaar geleden. Het was zo overweldigend, dat ik niet wist waar ik moest kijken. Daarbij had ik geen idee wat er in de tempel gebeurde. Om daar verandering in te brengen, heb ik de afgelopen jaren meerdere reizen naar Zuid-India gemaakt en verbleef lange tijd in de tempels en bezocht vele festivals. Ik sprak er met priesters en pelgrims, probeerde het ritme van de tempels te voelen en leerde over de gebruiken en de geschiedenis.


Tijdens deze reis, georganiseerd rond het uitbundige Natarajafestival gewijd aan de dansende Shiva, een van Indiaas bekendste goden, bezoeken we een groot aantal van deze heilige plaatsen en zullen we een aantal van deze mensen, waaronder conservatoren, beeldenmakers en schrijvers, ontmoeten en spreken. Hierdoor zal je na deze reis van drie weken een aardig idee hebben van het hindoeïsme, het tempelleven en de geschiedenis van dit deel van India.”

India Battuta_Reizen_-_Reizen_naar_India_en_Bhutan.htmlBattuta_Reizen_-_Reizen_naar_India_en_Bhutan.htmlshapeimage_7_link_0
overige reizen naar IndiaBattuta_Reizen_-_Reizen_naar_India_en_Bhutan.htmlBattuta_Reizen_-_Reizen_naar_India_en_Bhutan.htmlshapeimage_8_link_0