25


Kashmir, Zanskar & ladakh

met Sibren OosterhavenIndia is sowieso een land met vele gezichten, en dat geldt helemaal voor het noorden. In deze reis neemt Sibren je mee op een fascinerende reis door de deelstaten Punjab en Kashmir & Jammu. In de Punjab maak je kennis met het geloof van de Sikhs. En in Kashmir & Jammu krijg je in Kashmir te maken met de Islam, en in Zanskar en in Ladakh met het boeddhisme. En dat alles tegen de schitterende achtergrond van de Indiase Himalaya.


Gouden Tempel van Amritsar

In Amritsar, de eerste stop na Delhi op deze reis, maken we kennis met de welvarende Sikhs. De Punjab is het rijkste landbouwgebied van India, en de daaruit voortvloeiende rijkdom heeft van de Sikhs een van de meest invloedrijke volkeren van India gemaakt. De stad Amritsar zie je dat ook wel terug, ook al zijn er naast de aangeharkte winkelstraten ook nog drukke bazaarstraatjes. Meest indrukwekkend van alles is echter de Gouden Tempel van de Sikhs, die we uitgebreid zullen bezoeken. Het is een imposant 24-uursbedrijf met dagelijks zo’n honderdduizend bezoekers. Alleen al de gaarkeukens zijn een fascinerende ervaring.


Woelig Kashmir

Vanuit Amritsar vliegen we naar Srinagar, de hoofdstad van Indiaas Kashmir. Er bestaat ook een Pakistaans Kashmir, en dat is een groot deel van het probleem dat er nog steeds tussen beide landen bestaat. De Kashmiri zijn moslims en hadden logischerwijs bij de scheiding bij Pakistan terecht moeten komen. Persoonlijke belangen en een complexe geschiedenis zorgde er echter voor dat Kashmir in tweeën gehakt werd. Nog steeds zijn de grenzen tussen beide delen soms het toneel van schermutselingen. En er zijn natuurlijk Kashmiri’s die strijden voor aansluiting bij Pakistan. Dat gezegd hebbende: je kunt goed en veilig reizen door deze regio, al beperken we ons wel tot de hoofdstad Srinigar, waar we in zogenaamde House-boten op het Dalmeer zullen overnachten, en het mooie groene berggebied rond Sonamarg.


Sani Festival in Zanskar

Na Sonamarg voert de weg omhoog en komen we op hogere vlaktes terecht. Hier zijn we ineens in boeddhistische streken, met weidse kalere landschappen, hier en daar mooi gelegen kloosters. Eerst duiken we de tot voor kort moeilijk toegankelijke Zanskarvallei in. De wegen worden inmiddels beter dan vroeger, maar nog steeds komen hier maar weinig reizigers, terwijl het toch zo ontzettend mooi is. Het bergstadje Padum zal onze uitvalsbasis zijn. Ten eerste om een bezoek te brengen aan het Sani Festival, een van de grootste boeddhistische festivals van de wijde omtrek, en ten tweede voor een meerdaagse wandeling door de fraaie bergen. Het Sani Festival duurt meerdere dagen en gaat gepaard met veel zang en dans en folklore.


Verstild boeddhisme in Ladakh

We verlaten de Zanskarvallei langs dezelfde weg waarover we gekomen zijn, en reizen Ladakh binnen. Het boeddhisme hier is verwant met het nabijgelegen Tibet, en daarom wordt Ladakh ook wel Klein Tibet genoemd. We brengen onder andere een bezoek aan de boeddhistische kloosters van Lamayuru en Alchi. Wesluiten de reis af in het onvolprezen Leh, de hoofdstad van Ladakh. De hooggelegen stad herbergt natuurlijk mooie oude brokkelige stadswijken, gevleid tegen de rotswanden, maar inmiddels ook een moderne winkelstraat, waar druk geflaneerd wordt. Heerlijke stad om doorheen te dwalen en te ontdekken.


Een bezoek in de hele vroege ochtend aan het bij Leh gelegen Thiksey klooster is misschien een van de hoogtepunten van de reis. Hier wordt door jonge monniken de dag aangeblazen, terwijl de zon de hoogvlakte onthult…


Al met al een zeer gevarieerde reis, en we hopen dat je mee gaat!Kashmir, Zanskar & Ladakh met Sibren Oosterhaven


Reissom:        € 3.675


Reisdatum:       2 - 25 augustus 2019, 24 dagen

 

Reiscode:        190802 KZL 


Het aantal deelnemers is minimaal 6 en maximaal 12


Klik hier voor de uitgebreide reisbeschrijving


ReisprogrammaDag 1      Amsterdam - Delhi


Dag 2      Delhi


Dag 3      Delhi - Amritsar


Dag 4      Amritsar


Dag 5      Amritsar - Srinagar


Dag 6      Srinagar


Dag 7      Srinagar


Dag 8      Srinagar - Sonamarg


Dag 9      Sonamarg


Dag 10    Sonamarg


Dag 11    Sonamarg - Kargil

               (2870 m)


Dag 12    Kargil - Rangdum

               (3670 m)


Dag 13    Rangdum - Padum

               (3500 m)


Dag 14    Padum, Sani Festival


Dag 15    Padum - Pukhtal


Dag 16    Pukhtal - Padum


Dag 17    Padum - Kargil


Dag 18    Kargil - Lamayuru


Dag 19    Lamayuru - Alchi


Dag 20    Alchi - Leh


Dag 21    Leh


Dag 22   Leh, excursie Khardungla-

               pas


Dag 23    Leh - Delhi 


Dag 24    Delhi - Amsterdam


overige reizen naar IndiaBattuta_Reizen_-_Reizen_naar_India_en_Bhutan.htmlBattuta_Reizen_-_Reizen_naar_India_en_Bhutan.htmlshapeimage_1_link_0
reisbeschrijvingBattuta_Reizen_-_Groepsreis_India_-_Kashmir,_Zanskar_en_Ladakh_met_Sibren_Oosterhaven_-_reisbeschrijving.htmlBattuta_Reizen_-_Groepsreis_India_-_Kashmir,_Zanskar_en_Ladakh_met_Sibren_Oosterhaven_-_reisbeschrijving.htmlshapeimage_2_link_0
boekingsformulierBattuta_Reizen_-_Boekingsformulier_groepsreis_groep.htmlBattuta_Reizen_-_Boekingsformulier_groepsreis_groep.htmlshapeimage_3_link_0


Sibren Oosterhaven is een reisbegeleider in hart en nieren, en sinds 2001 heeft hij veel reizen begeleid in het Midden-Oosten (Syrië, Libanon, Jordanië en Jemen), in Zuid-Azië (Pakistan, Nepal, Sri Lanka en India) en ook in Turkije, de Kaukasus, Iran en Brazilië. India heeft hij van noord tot zuid bereisd en dat land blijft hem fascineren. Ieder jaar is hij hier een paar maanden aan het werk. India is zijn grote liefde!


Na een eerdere succesvolle Gujarat reis voor Battuta reizen in 2016 gaat Sibren deze zomer voor een mooie reis door het noorden van India, voor een reis door de Punjab, Kashmir, Zanskar en Ladakh, de Indiase Himalaya.Zelf zegt Sibren over deze reis:“India verveelt mij nooit en blijft mij verbazen... Ga gewoon eens rustig ergens zitten,  aan de straat, bij een markt, of aan een rivier en je zult zien dat er van alles om je heen gebeurt!  


India is een land van grote contrasten. Reizend door het land blijft het al je zinnen prikkelen.  Iedereen die in Zuid-India is geweest zal zijn geraakt door de kalme backwaters van Kerala, de enorme tempelcomplexen van Tamil Nadu, de vele schakeringen groen van de theeplantages en rijstvelden en de vriendelijke bevolking. Of wie eerder in Noord-India is geweest zal zijn overweldigd door de rijkdom van de prachtige paleizen en sprookjesachtige sfeer van Rajasthan, de schitterende Taj Mahal, de drukte van Delhi en de magie van stad Varanasi aan de heilige rivier de Ganges. 


De ene keer sta je op een plek waar de stilte je overmant, en even later midden tussen toeterende autoriksjas. Soms een chaotische drukte die je nergens anders op de wereld mee zult maken, en altijd boeiend is. Het ene moment raak je bedwelmd door de heerlijke geuren van bloemen of specerijen op een markt. En het volgende moment wordt je adem benomen door stinkende uitlaatgassen of rottend afval. De stank van verderfelijkheid hoort immers ook bij India, net als de soms schrijnende armoede. Maar bovenal verbaast iedere bezoeker zich van de enorme diversiteit en verscheidenheid van de mensen en culturen. Kortom er bestaat geen één India en het land kent heel veel gezichten.


Ook Kashmir, Zanskar & Ladakh zijn erg veelzijdig. Het is écht India maar toch ook weer compleet anders dan de rest van India.”

IndiaBattuta_Reizen_-_Reizen_naar_India_en_Bhutan.htmlBattuta_Reizen_-_Reizen_naar_India_en_Bhutan.htmlshapeimage_5_link_0
© Battuta Reizen 2007-2019Battuta_Reizen_-_Over_Battuta_Reizen.html
reizen met een gezicht
groepsreizenBattuta_Reizen_-_Reizen_met_een_gezicht.htmlBattuta_Reizen_-_Reizen_met_een_gezicht.htmlshapeimage_7_link_0
individuele reizen
op maatBattuta_Reizen_-_groepsreizen_-_individuele_reizen_-_reizen_op_maat.htmlBattuta_Reizen_-_groepsreizen_-_individuele_reizen_-_reizen_op_maat.htmlshapeimage_8_link_0